29/03/2024

След Земята и Венера започна да се върти по-бавно

Учени установиха неочаквано забавяне на въртенето на планетата Венера, съобщи Ей Би Си.

Данни от космическия апарат „Венера експрес“ показват, че Венера сега прави едно пълно завъртане около оста си за шест и половина минути по-дълго, отколкото преди 16 години, когато космическият апарат „Магелан“ направи същите измервания. В края на миналата година учени регистрираха и забавяне на Земята – подробности вижте тук.

„Венера експрес“ има мощен инфрачервен детектор, с който прониква през плътната атмосфера на планетата. Учените установиха, че характеристики на повърхността на Венера са на до 20 км разстояние, откъдето би трябвало да бъдат според ротационните данни, събрани от „Магелан“ и съветската сонда, изследвала Венера.

Данните от „Венера експрес“ съответстват и на най-новите радарни измервания, направени от Земята, съобщи Европейската космическа агенция. Това означава, че нещо забавя въртенето на съседната ни планета, но учените не могат да кажат какво.

Мисията „Магелан“ засне въртенето на Венера и това позволи на специалистите да уточнят, че денонощието там е равно на 243,0185 земни. Венера прави една обиколка около Слънцето за 224,7 земни дни. Така денонощието на съседката ни е по-дълго от годината.

Измерванията, направени от „Венера експрес“, дадоха възможност на Нилс Мюлер от Германския авиокосмически център и колегите му да изчислят, че денонощието на Венера продължава колкото 243,023 земни дни.

Орбиталните измервания, направени от „Венера експрес“, се използват, за да бъде определено дали ядрото й е течно или твърдо. Ако планетата има твърдо ядро, масата й трябва да е по-концентрирана към центъра и въртенето ще реагира и на външни сили.

Продължителността на денонощието на Земята може да се промени с около хилядна от секундата за една година в зависимост от ветровете, температурите и приливните сили. Възможно е подобно явление да има и на Венера, където плътната атмосфера упражнява налягане с около 90 пъти по-голямо от това на Земята на морско равнище. Това генерира ветрове с висока скорост. Те са най-вероятният причинител на промените във въртенето заради търкането с повърхността.

http://www.standartnews.com/lyubopitno-misterii/venera_zabavi_varteneto_si-135691.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *