28/03/2024

Мощен земетръс със сила 7,6 удари и Турция, стотици загинаха

Земетресение с магнитуд от 7.6 е регистриран на 35 километра североизточно от турския град Ван. Това съобщи Американският геофизичен институт (USGS). По първоначални съобщения епицентърът е на дълбочина 94.5 километра.

Броят на жертвите на земетресението в провинция Ван в югоизточната част на Турция може да достигне 1000 души, съобщи ръководителят на сеизмологичната обсерватория към Босфорския университет Мустафа Ердик на пресконференция в Истанбул. Над 200 души са ранени и хоспитализирани в болница.

Ван се намира близо до границата с Иран, уточнява агенция „Ройтерс“.

Според „Асошиейтед прес“ земетресението е с магнитуд 6.6 и засега няма данни за разрушения и жертви. Данните са от турската сеизмологична служба Кандили, базирана в Истанбул.Специалисти от този център посочват за АП, че трусът е регистриран в 13:41 местно време и епицентърът е в село Табанли в провинция Ван.

Агенцията припомня, че заради пресичането на няколко разлома Турция е район на висока сеизмична активност и през 1999г. две мощни земетресения в северозападната част на страната убиха около 18 хиляди души.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *