19/04/2024

Спипаха пестициди в повече от сто вносни зеленчука!

В някои от проверените домати, внесени от Йордания, е намерен пестицид, който освен в ЕС е забранен и в самата арабска държава.Това обяви зам.-директорът на новата Агенция по безопасност на храните Тенчо Тенев, цитиран от Дарик радио.

В понеделник при проверка на Агенцията за безопасност на храните на зеленчуковата борса в столичния ж.к. „Слатина“ бяха открити пестициди до десет пъти над допустимите норми в домати, краставици и чушки, внос от Йордания. Вносителите на зеленчуци обаче смятат, че скандалът с продукцията е манипулиран от родни производители.

Тенчо Тенев каза още, че България е информирала вече Европейската комисия за случая, но подчерта, че не бива всички вносни зеленчуци от Йордания да се слагат под един знаменател, защото има и чисти проби и явно става въпрос за конкретен некоректен производител.
Във вторник консулът на Йордания у нас е уверил представителите на агенцията, че властите там ще стигнат до самия производител и ще го проверят.

Днес от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че от изследвани 18 партиди със зеленчуци от Йордания – в девет са открити наднормени количества пестициди. Става въпрос за 6 партиди домати, общо 90 тона; 2 партиди краставици – общо 16 тона и 1 партида пипер, общо 2,5 тона.

Заради резултатите общо 108-те тона зеленчуци са поставени под възбрана, а петте фирми-вносителки, са информирани и предстои среща, на която да бъде решено дали стоката ще бъде унищожена или върната обратно в Йордания.

Останалите 9 партиди от изследвани домати, краставици, чушки и патладжани – общо около 52 тона, са с резултати на пестициди в нормата. Те са освободени за реализация на пазара от фирмите вносители и не представляват опасност за здравето на потребителите.

Вчера министър Мирослав Найденов обяви, че проверка на агенцията е установила пестициди много над нормата в 400 т зеленчуци от Йордания.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *