22/06/2021

Бунтове в цялата страна срещу кожодерите от енергийните монополи

 

“Ние сме интелигентни хора, за да викаме „У-у-у!“ срещу монополиста EVN в Бургас. Нека просто им кажем „И Ви Ен, ауфидерзейн!“ (Сбогом)”, обърна се към стотиците недоволни един от организаторите на протеста срещу високите сметки за ток в Бургас Ангел Божидаров, водещ на “Турбулентност” по ТВ “СКАТ”.

Във Варна пък Аспаруховият мост в момента е блокиран и от двете страни от протестиращите срещу високите сметки за ток, а в Добрич недоволните граждани хвърляха монети пред сградата на електроразпределителното дружество за Североизточна България и скандираха “Мафия!”.

В Бургас Божидаров уточни, че протестът не е политически, а граждански. Журналистът показа сметката си ток, която е 330 лева за обикновен апартамент и обори един по един четирите аргумента на EVN за шокиращите сметки. Протестиращите обещаха, че ще идват тук всяка седмица, докато монополистът не напусне страната ни.

Протестиращи срещу високите сметки във Варна пък блокираха Аспаруховия мост от двете му страни. Мостът е единственият път, който свързва район „Аспарухово” с центъра на града.

Преминаването е невъзможно. Образували са се огромни колони от автомобили, особено от „Аспарухово” към центъра. Единственият път от Бургас към Варна в момента е през град Белослав.

Пред централата на енергоразпределителното дружество на ул. „Девня“  протестиращите започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца бяха счупени. Полицията се намеси, за да арестува нарушителите. По думите на директора на Областната дирекция на МВР-Варна, комисар Тодор Иванов, който също е на място на инцидента, са арестувани няколко души. Той не можа да уточни точния им брой. В момента протестиращите започват да се разотиват.

В Добрич около стотина души извървяха в мирно протестно шествие пътя от църквата „Свети Георги”до Центъра за обслужване на граждани на Електроразпределителното дружество, отговарящо за Североизточна България.

Шествието, предвождано от българския трибагреник, премина през пешеходната зона на града с дюдюкания. Пред стълбището на входа на центъра мнозина граждани хвърлиха монети с пожеланието новата компания да смени все още стоящото име на предшестващата. За кратко протестиращите скандираха: „Мафия” и „Стига монопол”, придружени с освиркване.

Около 50 души пък се събраха днес пред сградата на „Енерго Про” в Шумен на протест срещу високите сметки за ток. Сред исканията на протестиращите бяха главно да бъдат определени цени, съобразени с доходите на българите, да бъдат направени спешни проверки във всички енергоразпределителни дружества и яснота около сформирането на цената на тока. Имаше и два разпънати лозунга „Внимание!!! Високата цена на тока опасна за живота ни!” и изрисувана „Сметка за ел.енергия” изобразена под формата на бесило.

Над 2000 души се събраха пред Централна поща Пловдив и с протестно шествие атакуваха главната улица и стигнаха до централата на EVN . По пътя озверялата тълпа крещеше „Мафия!”, „Смърт на ЕVN!”, „Долу монополистите!”.

Пред сградата на енергийното дружество пловдивчани гориха фактури и хвърляха жълти стотинки в знак на протест срещу високите сметки за електроенергия. Възрастна жена коментира, че сградата на дружеството е цялата в климатици, а пенсионерите са принудени да взимат пари от децата си, за да си плащат високите сметки за ток.

Недоволните се заканиха следващата неделя пак да се съберат и да протестират. Повечето от тях са категорични , че няма да платят сметките си. Междувременно пред Централна поща са събрани вече над 1000 подписа срещу увеличените сметки.

На места протестите приключиха със закани да се превърнат в постоянни.

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

One thought on “Бунтове в цялата страна срещу кожодерите от енергийните монополи

  1. Но протестите не бива да са само пред сградите на EVN и ЧЕЗ,а и пред Народното събрание,дано някой се впечатли от теглото на търпеливия български народ.А на мпнополистите малко им е камъни и яица по прозорците…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *