25/04/2024

Плевнелиев и Калфин отиват на балотаж

България избира днес новите първи. Гласуваме за държавен глава на страната през следващите 5 години, за кметове и общински съветници. За гласът на народа се борят 18 кандидат-президентски двойки. Данните към 18 ч. сочат, че малко над 46 процента от имащите право на глас са отишли до урните днес.

Името на новия президент ще стане ясно след седмица

Битката за „Дондуков” 2 ще бъде решена на балотаж, сочат първите резултати от екзит пола за президентския вот. Другата неделя 30 октомври – за доверието на българите ще се борят – Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. Данните на агенция „Галъп” след днешния първи тур сочат, че на най-много гласове е получил кандидатът на ГЕРБ.

Росен Плевнелиев събира 41,1 процента, втори с 26,8% е Ивайло Калфин

На трето място е Меглена Кунева. За единствената дама в битката за „Дондуков” 2 са гласували 15.6 процента от избирателите.

Анализаторите очакваха разликата между Кунева и Калфин да е много малка. Първият български еврокомисар обаче изостава с около 11 процента от кандидата на левицата.

Другите, които останаха извън челната тройка

За Волен Сидеров са гласували 4 процента. На какво се дължи този резултат тепърва политолозите ще търсят отговор. Това е поредният опит на лидера на Атака да влезе на „Дондуков” 2. През 2006 г. Сидеров се кандидатира за президент и стигна до балотаж, но загуби от Георги Първанов.

След Сидеров, с много малка разлика, 5-тото място заема кандидатът на Синята Коалиция – Румен Христов, който събира малко над 2% от гласовете.

От общо 18-те кандидати за президентския пост, седмина събират основния процент от вота на избирателите. До първата петица, с вече по-нисък резултат се нареждат още Атанас Семов с 1,7%  и Стефан Солаков с 2%.

Очаквайте и първите прогнозни резултатите от изборите за кметове и общински съветници.

btv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *