02/02/2023

Бивш US посланик: Лидерите на България се правят на бабаити

Организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и както през 2002 г., така и сега – през 2011 г. нито един висш мафиот не е арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител, заяви бившият посланик на САЩ в България (2002-2005 г.) Джеймс Пардю в интервю пред „Труд“.
„Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа – все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й“, коментира експосланикът.

По думите му, нещата днес изглеждат малко по-добре, отколкото преди няколко години. „И хората в правителството ви са безспорно компетентни. Но принципно погледнато няма никаква промяна в ситуацията.“

„На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско“, анализира Пардю.

Той посочва „най-скорошния“ пример със случката с “Лукойл” – „политическа драматизация на най-високо ниво. „Много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Комбинацията от неуспехите в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение – някои хора само се преструват, че правят нещо, вредят много на страната ви“.

„Не знам, така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество“, коментира Пардю досегашния развой на събитията.

„От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик“, добавя той.

На въпрос за грамите, пуснати в Уикилийкс, в които Джеймс Пардю говори за организираната престъпност и политиците по негово време у нас, той отказа коментар, тъй като документите все още били секретни.

dir.bg

(Visited 94 times, 1 visits today)

One thought on “Бивш US посланик: Лидерите на България се правят на бабаити

  1. Те не се „правят“ на бабаити,те са или бивши бабаити,ченгета,постохранители – разбирай застрахователи – в последно време и пожарникар! И понеже „гарван гарвану око не вади“ е съвсем нормално да се залавят и съдят дребните риби , не че има и в тази посока кой-знае какви успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *