28/03/2024

Българите оредяваме най-бързо в Европа

Населението на България е едно от най-бързо намаляващите в рамките на Европейския съюз. За четвърт век /1985-2011 г./ то се е „стопило“ с близо 1, 6 млн. души, или с 18%. Тази констатация направиха днес от ръководството на Икономическия и социален съвет (ИСС).

Тя е отразена в приетата резолюция по „Демографските предизвикателства пред България, в контекста на Стратегия „Европа 2020“, чийто основни тенденции и констатации бяха огласени на пресконференция.

Според проф. Лалко Дулевски – председател на ИСС, е необходимо демографското развитие да се превърне в приоритетна национална цел, за което Народното събрание трябва да приеме дългосрочна стратегия за възпроизводството на населението на България и неговите качествени характеристики.

Една трета от отрицателния прираст на населението през последното десетилетие се дължи на емиграцията от България, според доклад на Икономическия и социален съвет.

По оценка на Европейската комисия, в дългосрочен аспект демографското развитие ще изисква допълнителни разходи от около 4,5 процента от Брутния вътрешен продукт.

Населението на страната ни е едно от най-бързо намаляващите в рамките на Европейския съюз, а тенденцията към влошаване на демографската ситуация устойчиво нараства, смятат експертите.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *