20/04/2024

„Ню Йорк Таймс“: Алексей Петров – кръстник на българската мафия

Скандалните разкрития за тартора на Октопода Алексей Петров и пипалата, които е пуснал в ъндърграунда и обществения живот на България, стигнаха отвъд океана.

Престижният американски ежедневник „Ню Йорк таймс” публикува напоителна статия, в която описва Трактора като кръстник на българската мафия и подчертава, че кабинетът „Борисов” е изненадал всички и е създал чувство за ново начало, погвайки човек, считан за недосегаем.

В материала под заглавие „Законност и ред по български” се посочва, че в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил тържествено война на кръстниците на организираната престъпност у нас и е стартирал операция „Октопод”, при която бяха арестувани Алексей Петров и аверите му. „Целта на операцията беше

да обезглави престъпна мрежа

която беше толкова огромна, че пипалата є се простираха навсякъде в българското общество”, подчертава вестникът, като окачествява акцията като „едно от най-изявените усилия на България да се справи с босовете на рекета, проституцията и отвличанията”. „Ню Йорк таймс” описва детайлно ареста на Трактора и посочва, че макар Петров по-късно да бе пуснат от съда първо под „домашен арест”, а след това срещу подписка, срещу него има редица обвинения за тежки престъпления. След тях, макар съдът по-късно да е пуснал от килията Алексей Петров първо под „домашен арест”, а след това срещу най-леката мярка – подписка, срещу бившата барета са

повдигнати редица обвинения за тежки престъпления

Те са за рекет, изнудване, организиране и ръководене на престъпна група, опит за убийство, източване на ДДС, пране на пари и източване на „Кремиковци”. Обвиненията обаче не са повлияли много на бабаитлъка му, подчертава американският ежедневник и информира, че сега Трактора планира да се кандидатира за държавен глава и да се впусне в президентския вот наесен.

В процеса на проучването за статията журналист на „Ню Йорк таймс” се е срещнал и със самия Алексей Петров, като посочва, че през цялото интервю Трактора е

въртял пръчка с пластмасов октопод

залепен на върха є и упорито е отричал обвиненията срещу него. “Ако бъде осъден, Петров – бивш шампион по карате и агент на контраразузнаването, ще бъде първото голямо име, което ще отиде в затвора като бос на организираната престъпност в страната”, обобщава вестникът, като цитира данни на Центъра за развитие на демокрацията, според които пазарът на дрогата у нас генерира годишно 124 млн. долара, а пазарът на плът – 168 млн. долара. Още при ареста на Петров стана ясно, че той е държал по-голямата част от бизнеса с проститутки в София.

В статията е цитиран и адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, който посочва, че допреди ареста на Трактора му се е носела славата на човек, с когото не трябва да се заяждаш. „Ако имаше изненада, след като това правителство дойде на власт, то беше, че реши да се заяде с Петров”, подчертава вестникът, позовавайки се на думите на Грозев.

US посланикът нарече ареста му исторически

Според американския посланик Джеймс Уорлик операция „Октопод” е исторически удар срещу организираната престъпност.
Миналата седмица „Уикилийкс” публикува грама на US посланика Джеймс Уорлик до Държавния департамент, в която дипломатът окачествява операция „Октопод” като исторически удар срещу организираната престъпност. В нея Уорлик подчертава, че Трактора е един от най-известните български олигарси и дълго време е бил считан за недосегаем заради богатството, политическото си влияние и миналото си в тайните служби. Посочва също, че Алексей Петров е започнал да трупа политическо влияние в началото на века, най-вече благодарение на близките си връзки с тогавашния главен прокурор Никола Филчев, а по време на кабинета „Станишев” е станал съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов чрез добрите си взаимоотношения с редица високопоставени кадри на БСП. Уорлик отделя и специално внимание на „империята” на Трактора, като посочва, че той контролира най-голямата част от бизнеса с плът в София, от което генерира печалба от 40 000 долара на нощ. „Арестът му е смел и емблематичен акт, показващ волята на ГЕРБ да се бори с организираната престъпност. Ако се стигне до присъди, този арест ще придобие исторически размери”, обобщава Уорлик.

Обслужва го цяла партия

Пипалата на Октопода успяха да проникнат дори в парламента, където интересите му обслужва цяла партия – РЗС. През изминалите две години лъснаха наяве поредица от факти, доказващи, че Яне Янев и хората му са рупорът на Трактора в политиката, като в момента лидерът на РЗС е разследван за фалшификацията на поне една трета от парафите в подписката за промяна на конституцията, която внесе в Народното събрание. Проверката на ГРАО показа, че 207 462 от всички 597 000 парафи са недействителни, като над 16 000 от „подписаните” са покойници. Разследването на ДАНС пък показа, че за да попълни списъците, Янев е нарушил всички възможни закони, като е използвал базата с данни на свързаното с Трактора застрахователно дружество „Лев инс”. Очаква се до седмици ДАНС да прати доклада с резултатите от проверката си в прокуратурата, а държавното обвинение да поиска имунитета на Яне, за да го разследва по обвинения за фалшификации.

Създаде собствен медиен кръг

Освен партия, която да обслужва интересите му, Трактора вече си има и медиен кръг. В него влязоха дори уважавани доскоро сериозни вестници, които неотдавна смениха собствениците и направиха официално съдружие с Октопода в нов медиен проект. Целта на Алексей Петров е да се тиражира манипулирана информация, с която да се дискредитират уважавани личности в обществото и най-вече тези, борещи се срещу мафията.

Както и да се даде гласност на  рупора на Октопода Яне Янев да разнася по страниците на въпросните вестници изфабрикуваните си флашки с компромати и декларации, пълни с откровени лъжи.

И най накрая да се изгражда псевдоимидж на самия Алексей Петров, за да се притиска съдът при бъдещия процес срещу него, който ще стартира наесен.

monitor.bg

One thought on “„Ню Йорк Таймс“: Алексей Петров – кръстник на българската мафия

  1. Силовите в т.ч. и разузнавателни служби трябва да бъдат под наш контрол. В тези организации работят десетки висококвалифицирани специалисти, с подходящи физически и психически качества. Това са своеобразни агрегати на огромния потенциал на човешката озлобеност по света. Стремежът да шпионираш себеподобните си е продиктуван от инстинктивния страх, породен от неимоверната агресивност, която върлува в човешкия вид. Многовековната история на човечеството показва, че разумът покрай другите си качества, ражда и парадоксалното от гледна точка на неговата собствена система явление на самоунищожението, на безкомпромисното преследване на хора от други хора. Техният огромен потенциал може да се превърне в един от най-важните лостове на нашето бъдещо управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *