29/03/2024

„Лукойл Нефтохим“ спря

„Лукойл Нефтохим” спира работа. Това стана, след като Агенция „Митници” прекрати лиценза му за данъчен склад и така се преустанови дейността на бургаската рафинерия и база „Росенец”. Основният български производител на горива е получил решението във вторник и оттогава то е в сила, съобщиха от агенцията. Информацията бе потвърдена и от ръководството на рафинерията.

Причината за прекратяването на лиценза е, че в рафинерията не са монтирани задължителни измервателни уреди, които се изискват според разпоредбите за данъчните складове. Целта е да се отчитат точно количествата горива
разпространявани на пазара, и наложените акцизи върху тях.

Вчера във финансовото министерство се проведе среща между министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и генералния директор на “Лукойл България” и член на надзора на “Нефтохим” Валентин Златев. „Ние сме законопослушни и изпълняваме указанията”, коментира след срещата Златев. Той обясни още, че бургаската рафинерия е приведена в авариен режим на работа, преработката е свалена и за момента дейността спира.

От централата на „Лукойл” в Москва също посочиха, че доставките на петролни продукти към „Нефтохим”-Бургас са спрени в съответствие с разпоредбите на българските митнически служби. „Рафинерията ще работи до завършване на преработката на вече доставените нефтопродукти, но те няма да бъдат пуснати на българския пазар, докато митниците не пресметнат количествата и ние не си платим данъците върху тях”, обявиха още от централата в Москва.

Пред руските медии шефът на пресцентъра на руската компания майка „Лукойл” Дмитрий Долгов обяви, че очаква още днес работата на нефтозавода у нас да бъде възобновена. Той добави, че компанията вече е постигнала споразумение срокът за монтиране на уредите да бъде удължен до края на декември 2011 г., но „митниците решиха друго”, предаде РБК. „В момента се водят преговори с българското финансово министерство, като се надяваме да разрешим проблема и да възобновим работата в пълен обем”, добави Долгов.

Законът е еднакъв за всички, коментира вчера премиерът Бойко Борисов. Той подчерта още, че преди месец предупредил рафинерията да постави нужните измервателни уреди. Борисов обясни още, че днес ще има нова среща с ръководството на „Лукойл”, където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона.

Според шефа на митниците Ваньо Танов разпоредбите не предвиждат  „Лукойл Нефтохим” да продължи да работи под постоянен митнически контрол, докато бъдат монтирани измервателните уреди. Петролната компания може да обжалва решението на Агенция „Митници”, обясни процедурата Танов. Докато текат процедурите в съда обаче, рафинерията и нефтеният терминал „Росенец” ще останат затворени.

Танов посочи още, че вече е започнала ревизия и до 2-3 дни ще е ясно какви са дължимите суми за акцизи от страна на петролната компания към държавата.
Без проблеми с доставките на горива
Отнемането на лиценза на „Лукойл Нефтохим” няма да  доведе до недостиг на горива на пазара, обясни шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов вчера.

Финансовият министър Симеон Дянков също посочи, че няма притеснения за пазара, защото в страната има 420 вносители на горива. Представители на петролния бранш прогнозираха повишаване на цените. Причината е, че ще има по-голямо търсене, което ще доведе до увеличаване на разходите за дистрибуция и внос. Експерти коментираха, че най-лесен ще е импортът от Румъния и Гърция.

Вчера бензиностанциите на „Лукойл” в страната работеха нормално, а цените на бензина и дизела бяха без промяна, показа проверка на „Монитор”.
Формиране на цената на горивата на „Лукойл”:
бензин    дизел

Печалба     -12 ст. (-4,8%)    1 ст. (1%)

Биокомпонент        4 ст. (2%)

Транспорт    3 ст. (1%)    3 ст. (1%)

Маркетинг    2 ст. (1%)    2 ст. (1%)

Дистрибуция    20 ст. (9%)    23 ст. (9%)

Преработка на петрол    14 ст. (6%)    14 ст. (5%)

Цена на петрол    99 ст. (42%)    99 ст. (40%)

Данъци    103 ст. (41%)    103 ст. (41%)

monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *