26/04/2024

Така ни се пада!

 

Струва ли българската рафинерия 81 млн. долара?

Кратко, ясно и безпощадно Иван Костов изгърмя от чуваемата си политическа позиция това, което хората от низините – тоест от нечуваемите пространства виждат, говорят, и заради което псуват ката ден.

Бойко Борисов ни спасява от гръцки сценарий, без да е имало заплаха за гръцки сценарий, коментира Костов. Но Борисов си вярва, че лично той е спасителят. А по-паметливите помнят и хиперинфлацията, помнят кога и кое я спря – валутният борд, за чийто баща се смята уважаваният професор Георги Петров. Това беше през миналия век и сегашният присвоен от Бойко успех се дължи основно на този факт. Иван Костов каза още, че ГЕРБ е обявил война на всички, което се вижда и с просто око от електоралните единици.

Общо взето всичко, което казва Костов по повод 2-годишнината от заставането на ГЕРБ и Борисов начело на държавата си е самата истина – вижте тук какво още казва Иван Костов.

Тъжна истина е обаче, че Иван Костов, когато беше начело на държавата, също беше обявил война на всички. И също нанесе големи вреди на държавата. Нека само си припомним едни от най-скандалните и срамни приватизационни сделки – „Кремиковци”, продаден за 1 лев, авиокомпания „Балкан” – за 150 000 хил. долара, бургаската рафинерия за 101 милиона (!!!) долара, от които реално са платени смешните 81 милиона долара, при положение, че рафинерията струва милиарди. Той направо я подари на руснаците, та енергийното робство на България да е в кърпа вързано на руската мечка.

Нещо повече – Костов също се чувстваше неразбран, недооценен и обиден и то толкова, че две години след като сдаде властта, не проговори публично пред нито една медия. Но понеже реши да остане в политиката в един момент се усети, че това не е печелившо поведение и обърна палачинката.

Сергей Станишев пък се правеше, че криза у нас няма, след като мастодонти като Америка и Германия вече бяха втресени от нея. Вярно че при нас тя дойде малко по-късно, но беше срамно за държавник на най-висок пост да твърди, че тя нас ще ни подмине, след като това никога не се е случвало досега – някоя държава да остане недокосната от световна криза при този глобализиран свят. Последиците от това бяха, че се харчиха безразсъдно и изключително на едро милиони и милиарди от хазната.

И за Костов, и за Кобруга, и за Станишев, и за  Борисов – хората в тази държава не са били никакъв приоритет. Поданиците  винаги са били в периферията на полезрението им – незабележими, мижави, безинтересни за управляващите, недостойни да влязат като приоритет в нито една правителствена програма.

Чудно ли е при това положение, че България е най-бедната и най-тъжната държава в ЕС, а по отношение на „тъжната” някои дипломати твърдят, че удряме в земята всички народи по света. Нещо повече – няма никакви изгледи в близките години да помръднем макар и с малко по-нагоре в тази обидна класация.

Но като си избираме самовлюбени и самонадеяни циркаджии да ни управляват – така ни се пада…

Автор: Елена Емануилова

One thought on “Така ни се пада!

  1. Авторката смесва истини с не до там такива :)
    БГА БАЛКАН и кремиковци не струваха дори това, която държавата взе за тях. А държавата нямаше ресурс (след Жан Виденов) да ги оздравява.
    Впрочем, надявам се, авторката помни как пенсиите се плащаха с месеци закъснениет, преди Костов „да продаде“.
    А и при либерализирането на пазара за горива, това, че Нефтохим е руски, не е толкова важно. Бензинът и дизелът не са руски монопол. Газта е. А правителството ОДС сключи добър договор за газа.
    Вероятно за да се харесате на 90% олигофрени пишете общоприемливи тези :), които обаче не винаги са верни :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *