19/04/2024

11 арестувани и 11 ранени при снощните протести в София

11 души са задържани, 11 са пострадали по време на протеста вчера вечерта срещу високите цени на тока в столицата.

Това съобщи за БНР и „Фокус” директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.
При сблъсъците са пострадали петима полицаи и шестима протестиращи.

Едини от задържаните – 38-годишен мъж, е стрелял с газов пистолет срещу протестиращите, тъй като те са блъскали по личния му автомобил, каза старши комисар Валери Йорданов. От останалите 10 души – двама са криминално проявени, като единият е за разпространение на наркотици, а другият – за хулиганство.

Задържани са били и две непълнолетни лица, чиито родители са били извикани в районното управление и са отвели децата си.

Всички останали са задържани за до 24 часа, доклад с нарушенията им ще бъде предаден на прокуратурата, обясни старши комисар Йорданов.

Той призова протестиращите да не се подават на провокации.

„Една малка част от протестиращите бяха агресивно настроени. Бих казал, че елементът на спонтанност е доста минимален. Става въпрос, най-вероятно за нещо, организирано и за хора, които са се смесили с мирните граждани, които протестират, за да трошат на територията на столицата. Инструкциите, които даваме на полицаите са за изключителна толерантност в рамките на закона“, каза още комисарят.

Протестиращи замеряха униформените с камъни, беше счупен прозорец на Народното събрание. Изпочупени са стъклата и огледалата на четири служебни автомобила. Разгневени граждани строшиха с камъни няколко прозорци на електроразпределително дружество във Варна.

http://dnes.dir.bg/news/antimonopolnite-protesti-13141461

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *