27/04/2024

Пловдив ще се жалва на СЗО за орязаните пари на Белодробна болница

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов откри днес ново отделение за рехабилитация на пациенти, преболедували от туберкулоза в белодробната болница „Кудоглу“. В сектора ще работят двама лекари, четирима рехабилитатори, а за пациентите са предвидени 20 легла.

Тази болница през последните години, заради отказа на държавата да я финансира, непрестанно изпада в критично финансово положение. Поради тази причина през последните три години Община Пловдив е наляла в това здравно заведение 2,5 милиона лева. На последната сесия през миналата седмица на Белодробна болница беше отпуснат безлихвен заем в размер на 250 хил. лева, за да бъде спасено здравното заведение от кредиторите, които запорираха сметките му.

„Става дума за едни смехотворни 2 милиона лева, които трябва да даде държавата“, каза кметът Славчо Атанасов и предупреди, че ако така продължава здравното заведение може да бъде закрито. А на тази болница разчитат пациенти от Хасково, Кърджали, Смолян, Карлово, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Борбата с туберкулозата, която започна отново да се завръща и да заплашва все повече хора, заедно със СПИН-а са приоритет в превантивната борба на Световната здравна организация (СЗО).

Поради тази причина кметството и Комисията по здравеопазване в ОбС начело с пенсионираната докторка Лилия Учкунова са решени да изпратят писмо до СЗО, в което да опишат неадекватното отношение на държавната власт към Белодробна болница, което проличава от отказа й да финансира дейността на това специфично здравно заведение.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *