27/04/2024

Тренчев: „Пиленца“ ни нашепват – финансово държавата не е добре

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев изказа съмнения за финансовото състояние на държавата в предаването „Неделя 150“ на „Хоризонт“. Според него политиката водена от правителството в момента не съответства между обещанията за повишаване на доходите и реалностите:

„Има разминаване между думите и делата. Ако са верни, така, някои пиленца, които ни нашепват информация от Централната банка, от Министерство на финансите, сега не ме карайте да ги разкривам, паричките не са толкова, колкото се говори, че са, и че общо взето не са достатъчно. Приходите от митници, от НАП са надхвърлили планираните и същевременно се изразява недоволство от работата на тези институции. Пак нещо не ми се връзва“, посочи Тренчев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров констатира, че синдикатите ще продължат да настояват в бюджета за догодина да бъде записано увеличение на всички бюджетни доходи. Като минимална стъпка според него, трябва да бъдат заложени увеличения на доходите в бюджетните системи около 10%. Същите сметки трябва да излизат както за пенсионерите, така и за минималната заплата.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще искат от работодателите договорка за ръста на работните заплати в отделните браншове още от юли.

В същото време изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев изрази пред „Хоризонт“ становището, че трябва да се намали  държавната регулация в икономиката.

По неговите думи, колкото повече се отдръпне държавата от регулиране на икономиката ни, толкова по-голям шанс има за нейното развитие.

Относно това какви мерки трябва да вземе правителството, Данев, предложи държавата да въведе справедливост в пенсионната система, и да се създаде отделен фонд за плащането на категорийните работници от МВР, МНО и правосъдието.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *