25/04/2024

Инспектираха готовността на Пловдив за Европейското по гребане

Екип от петима представители на FISA /Световната федерация по гребане/ начело с изпълнителния директор Мат Смит е на двудневна генерална инспекция на гребния канал в Пловдив.

Използваме възможността да направим само един одит на гребното съоръжение, на което ще се проведат две големи състезания – европейско първенство през септември 2011 и световно първенство за младежи, мъже и жени  през 2012 година, каза изпълнителният директор на FISA.

На пресконференция по време на генералната инспекция, министърът на физкултурата и спорта Свилен Нейков каза, че България вече има опита от провеждането на състезания от такъв ранг и че правителството е взело решение да подкрепи двете регати със сумата от 700 000 лева, инвестирани в модернизиране на гребните съоръжения.

Големият спонсор на състезанието обаче е град Пловдив, който отделя от бюджета си над 1 милион лева за инфраструктура и за нови специални съоръжения на гребната база, които ще служат поне още 10 години, каза заместник-кметът на града Георги Титюков.

= Очаква се =

–         Приходите от туризъм от двете състезания да бъдат между 5 и 10 млн. EUR.

–         Над 600 състезатели от 34 европейски държави да пристигнат през септември за първенството на Стария континент

–         Над 1200 състезатели от над 60 страни да пристигнат в Пловдив за световното първенство по гребане за младежи, мъже и жени през 2012 година

–         От 2013 година да се промени международния календар на FISA и европейските първенства да предшестват световните и да са в една година. За световното първенство през 2013 година вече е определен град Чун Джу в Корея, а за европейското се състезават Сегед /Унгария/ и Севиля /Испания/

= Впечатления =

Мат Смит

Работата на организаторите на двете състезания наистина е много добра. С моя екип обиколихме всички съоръжения и намираме, че те са в отлично състояние. Имаме уверения от организаторите, че до края на юли 2011 година всичко за европейското първенство ще бъде изрядно. Големите промени, които си очакват на съоръженията са свързани с трибуните на финалния комплекс, както и на покривните конструкции на финалната кула. Препоръчахме да не използват малки бутилки за минерална вода, защото това ще замърси гребния канал. По-добре е да се поставят големи съдове с вода, а ние ще подарим на отборите бутилки-сувенири от FISA – това ще бъде нашият принос за екологията на Пловдив.

= Организация =

Състезатели, съдии, треньори и представителите на FISA ще бъдат настанени в 3 хотела. Между хотелите и гребния канал ще се движат специални автобуси, а разписанието ще бъде уточнено след като бъдат получени всички заявки за участие на първенството. Гребците ще обядват и вечерят в хотелите, но край гребния канал ще има достатъчно места, където ще се предлагат напитки и храна. FISA препоръча достъпът на алкохол до гребната база да бъде силно ограничен.

Автор: Михаил Ванчев, Пресцентър на Европейското първенство по гребане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *