23/10/2020

Има ли смисъл да се осигурявaме? Чехите ще се пенсионират на 73 г.

Парламентът на Чехия одобри увеличаването на пенсионната възраст до 73 години, съобщава ИТАР-ТАСС. Увеличаването обаче ще бъде предшествано от достатъчно дълъг преходен период, който ще продължи 55 години. Окончателното решение на въпроса обаче ще зависи от подписа на президента.

Социолозите в страната алармират, че така наречената малка пенсионна реформа, която провежда управляващата дясноцентристка коалиция в парламента, ще лиши от заслужен отдих много трудещи се.

Тя предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Също така се предлага изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. В момента представителките на нежния пол в Чехия притежават все още известни неголеми преференции при изчисляване на пенсионната възраст. За всяко родено дете те получават начисляване на една година стаж.

В настоящия момент пенсионната възраст в Чехия е 65 години, но има редица възможности за по-ранно пенсиониране. Според готвената реформа всички те ще отпаднат за тези, които са родени след 1977 година.

Децата, които сега са на 1-годишна възраст, ще могат да разчитат на пенсиониране при навършване на 71-годишна възраст, а тези, които ще бъдат родени през 2012 година ще трябва да се борят на трудовия фронт до навършване на 73 години.

news.bg

(Visited 92 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *