27/04/2024

Има ли смисъл да се осигурявaме? Чехите ще се пенсионират на 73 г.

Парламентът на Чехия одобри увеличаването на пенсионната възраст до 73 години, съобщава ИТАР-ТАСС. Увеличаването обаче ще бъде предшествано от достатъчно дълъг преходен период, който ще продължи 55 години. Окончателното решение на въпроса обаче ще зависи от подписа на президента.

Социолозите в страната алармират, че така наречената малка пенсионна реформа, която провежда управляващата дясноцентристка коалиция в парламента, ще лиши от заслужен отдих много трудещи се.

Тя предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Също така се предлага изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. В момента представителките на нежния пол в Чехия притежават все още известни неголеми преференции при изчисляване на пенсионната възраст. За всяко родено дете те получават начисляване на една година стаж.

В настоящия момент пенсионната възраст в Чехия е 65 години, но има редица възможности за по-ранно пенсиониране. Според готвената реформа всички те ще отпаднат за тези, които са родени след 1977 година.

Децата, които сега са на 1-годишна възраст, ще могат да разчитат на пенсиониране при навършване на 71-годишна възраст, а тези, които ще бъдат родени през 2012 година ще трябва да се борят на трудовия фронт до навършване на 73 години.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *