26/04/2024

Генсекът на ООН идва в България, ще чете лекция

Бан Ки-мун

Атлантическият клуб в България има съвместно с Дружеството за ООН в България, Българския дипломатически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще бъде домакин на публична лекция на главния секретар на Организацията на Обединените нации- Н.Пр. Бан Ки- мун.

В речта си „Светът: 20 години по- късно” генералният секретар на ООН ще обобщи резултатите от приоритетите за действие, които посочи при заемането на поста си и тяхното изпълнение почти 4 години по- късно. Сред основните цели на лекцията остава способността на организацията да играе максимална роля в предотвратяването на конфликти, опазването на мира и поддържането на процесите за сигурност. Дългосорочните решения, достигнати от ООН, винаги са били в резултат от засиления капацитет на превантивна дипломация, която благоприятства за устойчивото развитие на мирните процеси.

Конструктивната роля на ООН е насърчавала действия към траен мир в многобройни ситуации. Организацията се е доказала като ценен инструмент в развиващи се и широкообхватни политически процеси, които поддържат международното сътрудничество, хуманитарната помощ и разпределението на ресурси. Освен всичко това Съветът за сигурност на ООН е предприел значителни стъпки в постигането на целта за неразпространение на ядрено оръжие в Северна Корея. Г-н Бан е лично посветен на поддържането на напредък  по премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Гостът ни е награждаван три пъти с Ордена за служебни заслуги на Южна Корея – през 1975 г., 1986 г. и 2006 г., а наскоро получава и наградата „James A. Van Fleet” от организацията „Корейско общество” в Ню Йорк за заслугите му за укрепване на дружбата между САЩ и Република Корея.

Бан  Ки- мун има богата дипломатическа кариера. Постъпва в министерството на външните работи още през 1970г., малко след като се дипломира. През 1980 г. става директор на Бюрото за международни организации и договори на ООН със седалище в Сеул. Два пъти  заема пост в посолството на Република Корея във Вашингтон. Преди да бъде назначен за генерален секретар на ООН, той е министър на външните работи на Южна Корея от 2004 г. до 2006 г.

Събитието ще се състои на 5 май (четвъртък) от 17.15 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Очаква се своето уважение да засвидетелстват голяма част от дипломатическия корпус в България, министри, родния политически и бизнес елит. Своето присъствието са заявили още студентски организации, както и студентски съвети и клубове от всички университети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *