26/04/2024

Българските дентални кабинети по нищо не отстъпват на европейските

Денталните кабинети и клиники у нас по нищо не отстъпват на европейските. Това е един от основните изводи на журито от третото издание на националния конкурс „Мениджър на дентална практика”, споделени на пресконференция в БТА, дадена от Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ). Надпреварата, както е известно, се организира от АДМБ и професионалното издание на българските зъболекари вестник „Стоматологичен свят”.

Кандидатите за участие в тазгодишния конкурс са от цялата страна. Носител на голямата награда „Мениджър на дентална практика” 2011 и статуетката „Творецът” е д-р Гайс Бадер от София. Д-р Богдан Димитров – клиника „Бо Дент“, Бургас, стана „Мениджър на дентална клиника“. Наградата “Мениджър на дентален кабинет“ бе присъдена на д-р Борис Белчев, дентална практика „Бел Дент“, Пловдив.

За първи път участници в надпреварата получиха специално отличие – плакет „Съвременна дентална практика с успешен мениджмънт“, от името на Асоциацията на денталните мениджъри в България.

Кандидатите в конкурса са оценявани по специални критерии – ефективно управление и организация на денталната практика (кабинет или клиника), изграждане на екип, добра комуникация вътре в екипа и с пациентите, нови маркетингови подходи, съвременно оборудване, интериор и пр. Предварително са попълвали анкетни карти, като след това журито е събеседвало с тях на място.

Участниците в пресконференцията бяха единодушни в изводите си, че и след поредното посещение на дентални кабинети и клиники в страната, категорично може да се обобщи: българската дентална практика по нищо не отстъпва на европейската.

В тази връзка д-р Венцислав Стоев, член на журито, каза че чрез конкурса „ние се опитваме да предложим на нашето дентално общество и на пациентите добрите модели на дентални клиники и кабинети, които могат да бъдат следвани. Те са достигнати в България и са абсолютно адекватни на европейските и световните модели”.

Този извод бе потвърден и от представител на денталните търговци, също член на журито – Маргарита Тотева. Тя сподели, че е спокойна, тъй като „вече трета година се среща с действително успели клиники и кабинети, които са въвели европейски норми преди законово да бъдат наложени у нас – примерно рентгенова техника, узаконяването, на която у нас е „ходене по мъките”. Фактът, че тези номинирани практики са извървели трудния път, за да е налице, в случая точна диагностика, е доказателство, че всички тези усилия са в името на пациента. А законодателят днес е длъжник и на зъболекарите, и на пациентите по отношение на облекчаването на режима за ползване на рентгенова техника в денталните практики”.

„И в малките и в по-големите градове лекарите по дентална медицина имат еднаква амбиция и стремеж за развитие. Така че навсякъде основната им цел е пациентите да получат нужната грижа и необходимото лечение” – бе мнението на д-р Венета Павлова, председател на АДМБ и на журито.

Победителят в конкурса д-р Гайс Бадер постави акцент върху обучението по дентален мениджмънт. Според него създаването на кадри и обучението им по дентален мениджмънт у нас ще разтовари с 50% денталния лекар, т.е. той ще бъде отдаден изцяло на лечебната дейност и пациента.

За д-р Бадер голямата награда „Мениджър на дентална практика”2011 – статуетката „Творецът”, по нищо не отстъпва на полученото от него преди месеци международно отличие – приз за качество „Arch of Europe”, присъждан от организацията Business Initiative Directions. „И двете награди са ценни – едната е на изключително международно ниво. Като емоция обаче наградата „Мениджър на дентална практика” ми е по на сърце, защото се чувствам в свои води, сред колегите си и своите приятели” – каза в заключение д-р Бадер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *