27/06/2022

Марко Арндт: Почти всички партии са купували гласове на изборите

По-слабо образовани българи със спомени от комунизма харесват здравата ръка на Борисов. ГЕРБ обаче трябва да се ориентира и към по-съвременни хора, които не са фенове на авторитарни управници, твърди германски политолог.

Днес стана известно, че БСП ще оспорва законността на изборите пред Конституционния съд. Как видя тези избори д-р Марко Арндт, шеф на софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”, която е близка до управляващия в Германия Християндемократически съюз /ХДС/?

Лошите изборни резултати на Синята коалиция сериозно тревожат политолога. Арндт смята, че караницата между СДС и ДСБ в крайна сметка вреди и на двете формации и се отразява отрицателно върху резултатите им. „Надявам се до парламентарните избори Синята коалиция да излезе от тази губеща ситуация”, казва той. Според германския наблюдател слуховете за края на някогашната силна дясна политическа сила са поне засега силно преувеличени:

БСП – здраво вкопчена в миналото

„Все пак 6 на сто от участниците в изборите дадоха гласовете си за тях. Половината от българите предпочетоха да не гласуват и вероятно сред тях има много някогашни симпатизанти на синята идея”, констатира с тъжна въздишка представителят на фондация „Конрад Аденауер”. Революциите в края на 80-те събудиха у хората много очаквания, които бързо се изпариха, а с тях се изпари и доверието към съответните партии, не само в България, допълва политологът.

Според д-р Арндт понастоящем партийната система в страната се преструктурира и в бъдеще властта ще се върти между три или четири партии. ”Не подценявайте обаче силата на носталгията по комунистическите времена. На територията на Източна Германия социалистите събират дежурна подкрепа от 15 до 25 на сто. БСП продължава да държи селските райони, подкрепят я по-възрастните и по-малко образованите граждани. А това е партия, която здраво се е вкопчила единствено и само в миналото, която гледа назад.”

Хем кисело, хем сладко

Според д-р Марко Арндт вкусът на изборните резултати е кисело-сладък. Създават го главните съставни продукти – премиерът Бойко Борисов и новоизбраният президент Росен Плевнелиев. „Навярно онези българи, които са по-слабо образовани и са живели по-дълго през комунизма, виждат у Бойко Борисов политик със силна ръка. ГЕРБ обаче трябва да се ориентира и към по-съвременни и по-образовани хора, които са отворени към Европа и не са фенове на авторитарни управници.

Плевнелиев на свой ред олицетворява именно такава модерност. В този смисъл „киселото“ и „сладкото“ в представянето на ГЕРБ взаимно се допълват. Новоизбраният български президент със сигурност допада на германската политическа класа”, категоричен е политологът. „Всъщност, по степен на поляризация между дясното и лявото, България вече доста прилича на Германия, където гласовете за двата лагера са разделени в съотношение приблизително 50 на 50”, обяснява още той.

„Почти всички партии са купували гласове“

„В българските избори не за пръв път се купуват гласове, не за пръв път вотът на много хора се контролира, а наглата подмяна на бюлетини винаги е на дневен ред. И този път външните наблюдатели остро осъдиха тези манипулации. Смайващо е, че поне 14 на сто от гласоподавателите отново бяха готови да продадат своя вот” – това са главните впечатления на Марко Арндт за нередностите на изборите. Според него обаче ефектът от изборната търговия е нулев, защото почти всички български партии са купували гласове.

Автор: Николай Цеков, Редактор: Александър Андреев, Дойче веле

(Visited 91 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *