03/02/2023

Започнаха наистина важните предсрочни парламентарни избори

Изборният ден у нас стартира в 7 часа и ще продължи до 20 часа. Ако след 20.00 часа пред изборната секция има негласували избиратели, те предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа, добавят от МВР.

Поради часовата разлика избирателният процес в чужбина ще започне днес и ще завърши на 13 май в 06.00 ч. сутринта със затварянето на избирателните секции в Лос Анжелис и Сънивейл, САЩ.

Избори 2013 започнаха с отварянето на първите секции в Австралия, Южна Корея, Япония, Китай, Азербайджан, Русия, Афганистан, Грузия и ОАЕ, където към 7.00 ч. българско време 48 български граждани бяха упражнили правото си на глас.  В Канбера към същия час гласувалите са 20, Сеул – 4, Токио 10, Пекин – 8, Баку – 2, Дубай – 4.

Навсякъде изборният ден протича съгласно изискванията на закона. Това съобщават от Министерството на външните работи.

Предизборната агитация е забранена до 21 часа тази вечер. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника за заснемане на начина на гласуване.

Всеки гласоподавател трябва да разгъне дадената му от член на СИК бюлетина, за да се увери, че е по нея няма някакво отразяване. При взимането й тя трябва да има един печат. Вотът се отразява в тъмната стаичка само със знака Х в очертанията на
квадратчето, в което гласуваме със син химикал. Всички други удостоверения водят до недействителност на бюлетината. Недействителна ще бъде и бюлетината, ако вотът е показан на членовете на СИК или гласоподавателят е видян да заснема по
някакъв начин вота си.

След сгъване на бюлетината тя се подава на СИК за поставяне на втория печат и се пуска в урната. След полагане на подпис от СИК връщат документа за самоличност на гласоподавателя. Сверяването на личните данни не бива да става на глас, заради
тяхната защита съобразно закона.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май.

Ще могат да упражнят правото си на глас само тези, чиито лични карти предварително са взети от представителите на СИК. Съгласно правилата, гласуването се извършва само срещу документ за самоличност – лична карта и зелен паспорт за родените до 31 декември 1931 г., или удостоверение от МВР при загубени документи.

В случаите, в които избирателят не бъде открит в списъка, се сверява постоянният му адрес. Ако той съвпада, се проверява дали не фигурира в т. нар. забранителен списък, който включва лишените от свобода, тези с удостоверение за гласуване на друго място, заявилите желание да гласуват по настоящ адрес или извън
страната.

Изборните секции по данни на ГРАО са около 11 700, като към тях следва да се добавят и подвижните комисии, комисиите в болниците, арестите, социалните домове. Изборни секции – 227, ще бъдат открити и в 57 държави.

Във вота участват 38 партии и 7 коалиции, над 7200 са кандидат-депутатите за 42-ото Народно събрание. Поради големия брой на формации интегралната бюлетина на места ще достига метър и 20 сантиметра. В новото Народно събрание ще влязат само тези формации, които на днешния вот ще получат над 4% електорална подкрепа.

275 наблюдатели от 5 международни организации ще наблюдават извънредния вот. Петте регистрирани международни организации за изборите са Парламентарната асамблея на съвета на Европа с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на организацията на черноморско и икономическо сътрудничество с 4 наблюдатели, ОССЕ – 109 досега регистрирани наблюдатели, ПЕС – 105 и Парламентарната асамблея на ОССЕ – 29 регистрирани наблюдатели.

За първи път ще бъде извършено и паралелно преброяване.

7 социологически организации имат разрешение от ЦИК да правят социологически проучвания в деня на вота.

14 450 полицаи ще отговарят за реда по време на изборите.

Припомняме, при промените в Изборния кодекс от ГЕРБ решиха, че за да може всеки един член от секционната комисия да има протокол трябва да се закупят копирни машини, за да се размножава с тях оригиналния протокол.

Опозицията тогава бе на мнение, че по-евтино е протоколът да е в седем оригинала – колкото са членовете на изборните комисии и този протокол да е с подпис и мокър печат, отколкото да се правят копия с ксерокси. Други възражения около тази новост бяха подготовката на някои членове на СИК за боравене с машините, както възможните прекъсвания на тока в някои населени места, което ще направи невъзможно използването им.

До предсрочните парламентарни избори се стигна, след като бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка през февруари. Тогава той я мотивира с пролятата кръв по улиците по време на протестите, които по-късно ГЕРБ обяви, че били не срещу партията и управлението, а срещу монополите и високите сметки.

След като всички партии върнаха на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на правителство, той назначи служебен кабинет с премиер Марин Райков. С указ на президента парламентът бе разпуснат през март, а днешният ден бе определен за провеждане на предсрочни избори.

Припомняме, че след като предизборната кампания бе белязана от скандалите с оповестените СРС-записи и образуваните до момента от Върховната касационна прокуратура 14 досъдебни производства за купуване на гласове, то във вчерашния ден за размисъл отново гръмна скандал – в костинбродската печатница „Мултипринт“, чийто собственик се оказа приближен на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, при акция на ДАНС и Прокуратурата бяха открити 350 000 незаконни бюлетини.

След изразените от всички партии притеснения относно провеждането на днешния вот, от ЦИК успокоиха в изявление, че намерените бюлетини няма да се отразят на изборния процес, тъй като с тях няма да се гласува. От МВР увериха, че всички мерки за спокойното протичане на вота са взети.

http://news.ibox.bg/news/id_1076910985

(Visited 45 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *