20/09/2021

Бедствено положение в община Баните, код червен в пет области (видео)

Община Баните обяви бедствено положение заради липсата на ток и вода, активизирали се свлачища, прекъснати улици и наводнения в региона. „ Река Малка Арда напусна коритото си и застрашава къщите на 30 души в махала Ропите и на три семейство в село Малка Арда. Положението е трагично, цялата община е без ток и вода, а дъждът продължава да вали. Свлачища затиснаха две коли и отнесоха три гаража”, каза кметът на една от най-малките общини в Родопите Райчо Данаилов.

Червен код е обявен в 5 области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, пише БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска.

Днес и през нощта срещу неделя се очакват нови до 40 – 50 л/кв.м в тези области. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек и пулсации до 25 м/сек, информираха от НИМХ.

За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг.

Преди около два часа река Хасковска излезе от коритото си в централната градска част. По улиците на Хасково има закъсали автомобили. Реката е преляла в района до Зеленчуковия пазар. За наводнени жилища съобщиха от района на булевард „Освобождение“.

От общинската администрация обясниха, че преливането е станало, когато нивото на реката се е изравнило с отводнителните шахти. Оттам допълниха, че са изкарали всичката налична тежка техника за отводняване на къщи и дворове.

Реката е преляла и в село Клокотница, а центърът му е под вода. Спешно са били евакуирани хората от три къщи, съобщи кметът му Евгений Трендафилов.

Пристанище Варна е затворено заради силния вятър.

Видеото показва обстановката в Плевен около обяд.

(Visited 255 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *