18/04/2024

Петима пловдивчани са „Достойни българи”

Докторите Георги Китов, Борис Томов, Невен Енчев ш Гергана Паси

Петима пловдивчани са сред трийсет и петимата наши сънародници, които с делата си през миналата година ни накараха да се гордеем, че сме българи.

На специална церемония днес, 8 април, на кампанията „Достойни българи” на 2010-та година, в хотел Шератон – София, бяха отличени републиканският шампион по тенис за инвалиди Борис Томов, вицепрезидентът на Българската федерация по тенис и един от най-добрите гинеколози в града на тепета д-р Георги Крумов, управляващият съдружник на Многопрофилна болница „МЕДЛАЙН” д-р Невен Енчев, Димитър Парапанов и Иван Караджов. Борис Томов, който е в инвалидна количка, доказа, че освен несломим дух има голямо и добро сърце.

По негова инициатива в Пловдив се организира серия от благотворителни акции в помощ на Мария Петрова – също шампионка по тенис в инвалидна количка. За да се появи синът й на бял свят жив и здрав, много помагат двама лекари – д-р Георги Крумов и д-р Невен Енчев. Те освен това мобилизират пловдивски бизнесмени и изявени спортисти да се присъединят към благотворителните акции в полза на Мария. Инициативата подкрепиха Цветана Пиронкова, Николай Бухалов, Ива Пранджева и други известни пловдивчани.

Големите награди „Златен ритон“ за достоен българин тази година бяха две. Премиерът Бойко Борисов връчи наградата „Златен ритон“ на Антоанета Иванова, служител на телефон 112, която през миналата година спаси живота на жена, станала жертва на имотна измама. Отчаяна жената тръгнала да се самоубива като скочи от покрива на 8-етажен блок, но Антоанета успява да я задържи на линия, говорейки й успокоително, докато полицаите успеят да се качат при нея и да я спрат. Днес, след като благодари за наградата, Антоанета си пожела повече българи да даряват благо на другите. Другият „Златен ритон“ отиде при Гергана и Соломон Паси заради приноса им за приемането на единно зарядно устройство за всички мобилните телефони в ЕС.

Достойните българи за 2010 година са още Йорданка Михова от старческия дом във Велико Търново, Пенка Тодорова от Ямбол, Руси Дженев от Плевен, ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков, Надежда Савова от София, Благо Солов от Пазарджик, Кольо Радуков от Казанлък, Кина Рашева от село Куртово Конаре, Стефана Брънекова от Габрово, отец Георги Фотакиев от Варна, Радина Велчева от София, Цанка Палова от село Кънчево, отец Йордан Карагеоргиев от Стара Загора, проф. Ивайло Търнев, Румяна Стефанова и Руси Стефанов, Светослав Сапунджиев и родителите му Стефка и Иван Сапунджиеви от Велико Търново, доц. Асен Николов, учениците от Монтана Денислав Ивов и Златан Златанов, както и журналистите Добрина Чешмеджиева, Цветанка Ризова и Генка Шикерова.

От 2002-ра година вестник “24 часа” осъществява националната инициатива “Достойни българи”, която има за цел да отличи най-достойните постъпки на наши сънародници, останали извън светлината на прожекторите. Читателите на вестника предлагат хората, които да бъдат номинирани и за които вестникът да разкаже. В края на кампанията се провежда специална церемония за връчване на голямата награда “Златен ритон” и приза “Достоен българин” на тези от номинираните, които са събрали най-голяма обществена подкрепа.

От месец ноември 2007-ма година БНТ се включва в кампанията със свой телевизионен вариант на конкретните истории и номинирани личности, чрез четири вида телевизионни форми. Инициативата на вестник “24 часа” се превръща в съвместна кампания за двете медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *