08/07/2020

След „Кричим“ държавата си иска от Симеон още три двореца! – видео

Симеон

Държавата поиска да й бъдат върнати три от царските дворци – Царска Бистрица, Ситняково и Враня, като претендира за 110 000 лева за годините на ползването им.
Исковите молби внася днес адвокатска кантора, упълномощена от министерството на регионалното развитие и благоустройството, предаде БТА. Според адвокат Ирен Савова неправомерно на наследниците на Цар Фердинанд са върнати трите имота.  Исковете са към седем наследници, сред които Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Ответник по делото за Враня освен наследниците ще е и Столична община.

Връщането на трите двореца и земята към тях е станало преди години. За възстановяването на собствеността на наследниците на Царска Бистрица и Ситняково подпис е положен от областния управител на София, а за Враня от тогавашния кмет Стефан Софиянски. Исковете на адвокатите са три, за всеки имот поотделно.

Според юристите към двореца Бистрица има и земя от около 200 декара, а към двореца Враня – над 990 декара. Само за двореца Ситняково претенцията е за сградния фонд, тъй като земята там е общинска. С исковете до Софийския окръжен и Софийския градски съд ще се иска да бъдат обявени за нищожни документи, с които наследниците на Цар Фердинанд са въведени във владение.

Материалите по трите дела са 25 тома. Делата ще бъдат насрочвани, след като всеки един от ответниците бъде уведомен и получи материалите. Голяма част от наследниците обаче живеят в чужбина.

На 11 март Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжните магистрати, с което беше отхвърлен искът на Сакскобургготски и сестра му за възстановяване собствеността на двореца „Кричим“ и ниви от 371,5 дка.

Симеон реагира, като тръгна да съди България в Страсбург.

dir.bg

(Visited 89 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *