19/04/2024

Нова експлозия в АЕЦ „Фукушима“ , над 210 души – облъчени! – видео

Снимка на БГНЕС

Нова експлозия е станала рано тази сутрин – на 14 март 2011 година, в трети блок на АЕЦ „Фукушима“ 1, 250 км северно от Токио, но ядреният реактор е оцелял. Има ранени и повишена радиация, предае АФП.

Информацията беше потвърдена и от говорителя на японското правителство. Според него има „малка вероятност” от радиоактивно изтичане вследствие на взривовете, но нивото на радиация е по-високо от това при предишния взрив, засега броят на ранените е 11.

Днешният взрив е подобен на първия, станал в събота в първи реактор на централата, чиято охладителна система пострада от силното земетресение на 11 март.

Взривът в трети реактор избухна, след като днес районът отново бе разтърсен от силно земетресение с магнитуд 6,2. Съобщава се , че не е разрушен главният пункт за управление на реактора, няма и неутронно излъчване. Вероятността да се изхвърлят големи количества радиоактивни вещества е малка.

Tokyo Electric Power (TEPCO) предупреди в неделя, че реактор № 3 в централа № 1 във Фукушима е прегрял. След експлозиите в централата експертите коментираха, че ако охлаждането се провали, реакторът да бъде запечатан както в Чернобил под бетонен „саркофаг“.

Експлозията, която разруши постройката около реактор № 1 в централата се случи въпреки опитите на оператора да контролира високата температура и растящото налягане. При взрива загина 1 човек, а 11 бяха ранени.

По последни данни за 22 души е потвърдено, че са пострадали от радиационно зарязаване, а 190 вероятно са били облъчени – още подробности вижте тук.

От чудовищното земетресение на 11 март от 9-та степен по скалата на Рихтер и последлвалите го силни земни трусове трусове Главният остров в японския архипелаг – Хоншу, се е изместил с 2,5 метра!

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *