26/04/2024

Бачкане до гроб: В Германия вече говорят за пенсиониране на 70 години

Ще мрем както си работим - за заслужен отдих в старостта няма пари

Излизането в пенсия в Германия би трябвало да става на 70 години, вече се чуха такива предложения в най-голямата Западно-европейска държава.

Консервативният Институт на германската икономика в Кьолн (IW)
съобщи, че ниските нива на раждаемост и нарастващата продължителност на живота не оставят друга възможност освен пенсионната възраст отново да бъде повишена, предаде ДПА, цитирана от
БТА.

През 2007 г. германското правителство реши между 2012 г. и 2029 г. постепенно да вдига пенсионната възраст от 65 до 67 години. Срещу тази мярка се обявиха социалдемократите и зелените в страната. Главният икономист на института Михаел Хютер обаче заяви пред вестник „Рейнише пост“, че правителството трябва да продължи да увеличава пенсионната възраст и след 2029 година.

Засега има малко сигнали за наличие на политическа воля за вземане на подобно решение. Повишаването на пенсионната възраст до 67 години бе обект на разгорещени дебати, като опозиционните партии твърдяха, че вече твърде малко работни места са подходящи за по-възрастни служители, припомня АП.

Подобна теза на германския институт изказа наскоро и Европейската комисия, която предлага европейците да не се пенсионират преди навършване на 70-годишна възраст през 2060 г. Заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде
вдигната до 67 години през 2040 година и до 70 години през 2060 година, за да бъде запазена сегашната пенсионна система, отбеляза Европейската комисия.

В момента в цяла Европа текат дискусии за вдигане на пенсионната възраст. Гърция предвижда увеличаване от 60 на 65 години на възрастта на пенсиониране на жените, с което се изравнява с тази на мъжете, както и увеличаване от 35-37 на 40 години на осигурителния стаж за получаване на пълна пенсия.

Френският президент Никола Саркози също обяви намерението си да увеличи минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 г. през 2018 година.

Преди седмица у нас правителството одобри промени в Кодекса за социалното осигуряване, според които се предвижда плавно увеличаване на осигурителния стаж с по една година през следващата година, 2012-а и 2013-а г. Възрастта за пенсия (при трета категория труд) не се променя и остава 60 години за жените и 63 години за мъжете. Така жените ще работят поне 37 г., а мъжете – 40 г.  през 2013 г. Промените ще се гласуват наесен от парламента.

Синдикатите обаче заявиха, че заради липсата на консенсус за промените в пенсионната система, смятат да организират цялостна протестна кампания против драстичното утежняване на правото на пенсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *