20/04/2024

Цигански катуни изхвърчаха от Франция към родните си гета

Близо 11 милиона евро е похарчила Францияза за изселването на повече от 10 хиляди румънски цигани през миналата година, съобщава румънският вестник “Гъндул”. А за първото тримесечие на тази година са изразходвани нови над 2 милиона евро за същата цел по близо  три хиляди румънски и малко над 300 български цигани.

Франция ги склонява да си тръгнат по лесно, като им дава по 300 евро на
възрастен и 100 евро на дете. Така само за стимулиране на репатрирането на румънските роми Париж е изразходвал над 3 млн. евро през 2009 г.

Към Тимишоара в Румъния със специален полет вече излетяха 139 роми. Те бяха докарани под полицейски охрана на летището “Шарл дьо Гол” с 3 автобуса. Това става ден след като към Румъния потеглиха други 86 обитатели на незаконните лагери.

Френският министър на имиграцията Ерик Бесон защити принципа, по който се правят експулсиранията, и обеща френското законодателство да бъде адаптирано така, че да не позволява същите роми да идват отново във Франция.

Мерките на френските власти по отношение на ромите обаче създават лош имидж на Франция, заявиха властите в Румъния. Друг е въпросът, че самото присъствие на преобладаващата част от румънските и българските роми където и да е по света – в това число и в собствените си държави, създава също толкова лош имидж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *