23/03/2023

Апокалипсис: Вълна от природни бедствия опустошава Земята

Природни стихии връхлитат една след друга огромни територии от Земята. В някои райони хората изнемогват от непоносима жега и суша, в други  – от наводнения и урагани.

Това пише британският вестник „Гардиън“, който коментира тежката обстановка в различни части на планетата, сполетени от бедствия, цитиран от БТА.

В Европа Полша преживява тази година най-сериозните наводнения от десетилетия. Най-тежко засегната е южната част на страната. Източните райони на Германия също са сполетени от големи наводнения.

Във Великобритания първите шест месеца на тази година бяха най-сухите от 1929 г., което доведе до налагане на забрана върху поливането, засегнала 6,5 милиона души в Северозападна Англия.

Суши и горещини измъчват от края на май Русия, където след 12 юни температурите достигнаха 35 градуса по Целзий, при положение че обичайната средна стойност за този месец рядко надхвърля 30 градуса. В Москва и Санкт Петербург бяха регистрирани температури от по 42 градуса в началото на юли, а средната температура в региона надхвърли 35 градуса.

В началото на този месец президентът Дмитрий Медведев обяви извънредно положение в някои райони, а огнеборци се опитват да овладеят близо 600 горски пожара, бушуващи на площи от около 125 000 хектара, отбелязва изданието.

В Азия Китай е засегнат от големи наводнения, които от началото на годината са отнели живота на над 1450 души и са принудили близо 12 милиона да напуснат домовете си. Вчера спасители се опитваха с лопати и голи ръце да извадят оцелели от свлачище в северозападната част на страната, където бедствието блокира много пътища.
Най-малко 337 души загинаха, а 90 бяха ранени при свлачищата и наводненията, връхлетели провинция Гансу в събота вечерта. Жертвите на бедствието вероятно ще се увеличат, тъй като над 1000 души са изчезнали.

Пакистан също страда от големи наводнения, причинени от мусоните и определяни като най-тежките от 1929 г. Метеоролозите съобщиха, че за 36 часа падналото количество валежи е било 300 мм. Според специалистите водите на река Инд, която тече през централните райони на Пакистан и около която е съсредоточена голямата част от населението, са достигнали най-високото ниво от 110 г. Пороите, връхлетели северозападните райони, се придвижват към вътрешността на Пакистан.

Властите евакуират хората, които живеят до реки, след като метеоролозите прогнозират още проливни дъждове. Засега жертвите на наводненията са около 1600, а ООН прогнозира, че броят на засегнатите от стихията може да достигне 6 милиона и сравни сегашната кризисна ситуация със земетресението в Северен Пакистан през 2005 г.

В Африка тежката суша засилва глада в района на Източен Сахел в западната част на континента, където от бедствието страдат 10 милиона души в 4 държави. В най-силно пострадалата страна Нигер гладуват 7,1 милиона души заради загубата на добитък и унищожената реколта, към което се прибавя и покачването на цените.

В Латинска Америка Бразилия беше сполетяна от най-силните порои от четири десетилетия насам в щата Рио де Жанейро през април, когато загинаха най-малко 212 души. Наводненията връхлетяха отново през юни в щатите Алагоас и Пернамбуку, където близо 1000 души бяха обявени за изчезнали, показва панорамата на бедствията от последните дни и седмици, описана от британската медия.

(Visited 232 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *