16/04/2024

Край на колбасарския цинизъм!

Знаете ли какво е цинизъм? Можете да разберете това в месарницата. Там могат да се видят метри охладен цинизъм. Свинете се оплождат изкуствено, а после прасенцата се колят, смилат и се напъхват в собственото им черво…

Прилича на месо, но не е!

Така звучеше през 2008 година критиката на германския комик Хаген Ретер към германския култ към месото. Може би вече няма да е нужно да се измислят подобни иронични забележки, защото първият супермаркет за вегани в Германия вече е факт. Той се намира в Дортмунд, носи името „Веджилишъс“ и в него може да се намери абсолютно всичко, дори и онова, което трудно бихме могли да си представим – като салам без месо или сметана от соево мляко.

Продавания там колбас прилича на салам от свинско месо. Резените са розови и кръгли, но в тях всъщност има основно пшеница. Посетителите на първия в Германия супермаркет за вегани могат да открият там всякакви продукти по техен вкус: от веганска пица до козметика, произведена изцяло от растителни продукти. Магазинът е разположен на площ от 90 квадратни метра. 26-годишната собственичка Ким Калковски е веганка и обяснява решението си за този начин на живот съвсем просто:

„Не искам животните да страдат!“

Първият супермаркет за вегани в Германия вече отвори врати Първият супермаркет за вегани в Германия вече отвори врати

Веганите са много по-строги в избора си на хранителни продукти от вегетарианците. Те не ядат месо и яйца. А млечните продукти и меса избягват по етични причини. Освен това веганите се обличат и в съответствие с техните убеждения – не носят кожи, вълна и коприна. Краве млякото заместват с мляко от соя, ориз или овес.

Ако се съди по Ким Калковски, може да се каже, че някои от тези хора са екстравагантни. Калковски е с множество татуировки и пиърсинги, но всъщност изобщо не се набива на очи на улица Брюкщрасе в Дортмунд. Улицата, на която е магазинът й, се отличава с алтернативния вид на хората, които се движат по нея и на магазините и заведения там.

Въпрос на личен избор

Специално за откриването на супермаркета в Дортмунд пристигнаха вегани от цялата страна. Някои дори си резервираха хотелска стая, за да могат да останат в града и да си напазаруват вегански храни. Ким Калковски е позната на тези среди с онлайн-магазина си, който се радва на много фенове. Собственичката на „Веджилишъс“ няма намерение да убеждава никого да приеме философията на веганците, защото както казва тя, това е въпрос на личен избор.

Няколко килограма цинизъм...Bildunterschrift: Няколко килограма цинизъм…

АГ/ДВ/ФАЦ/ДПА/Й. Йорданова/В. Шопов, Дойче Веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *