29/03/2024

Шок: И ядрен апокалипсис след земетресенията в Япония!

Японското правителство съобщи, че е възможно ядрена реакция да протича в първи и трети реактор на АЕЦ „Фукушима 1“, на 250 км северно от Токио, предадоха световните агенции – още подробности – вижте тук.

„Смятаме за много вероятно да протича ядрена реакция“, каза секретарят на правителството Юкио Едано в отговор на журналистически въпрос за рисковете от ядрена реакция. „Не можем да проверим какво се случва в активната зона на реактора, но взимаме мерки въз основа на тази хипотеза“, добави той. По думите му е вероятно да има и взрив в трети реактор, но той надали ще засегне обвивката на реактора.

След земетресението от 9 по Рихтер и цунамито, ударили Япония в петък, в първи реактор на тази централа вчера се проявиха редица проблеми – охлаждането излезе от строя, а налягането се повиши, което наложи освобождаване на парата, имаше и експлозия, за която властите обявиха, че не е засегнала реактора.

Късно снощи стана ясно, че прътите на ядреното гориво в активната зона и на трети реактор са останали частично без вода, а те трябва да са постоянно потопени, за да се охлаждат.

Правителството увери, че нещата са под контрол. „Продължаваме да следим равнището на радиоактивност. Изтеклите радиоактивни субстанции не могат в никакъв случай да навредят на здравето на хората“, каза още Едано.

До момента един човек е загинал и четирима са ранени при инцидент с кран в засегната от земетресението в Япония атомна централа „Фукушима1“, а четирима други са ранени в АЕЦ „Фукушима 2“, предаде АФП, като се позова на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). От МААЕ заявиха, че са били уведомени от японските власти за нещастните случаи.

По техни данни в АЕЦ „Фукушима 1“, където ден след земетресението имаше взрив, осем работници са били засегнати от експлозията. Един работник е бил подложен на по-високо от нормалното радиационно лъчение, се добавя в информацията без повече подробности.

РИА Новости пък допълни, че най-малко 15 японски граждани са влезли в болница със симптоми на радиационно отравяне след инцидента във „Фукушима 1“. Късно снощи стана ясно, че броят на засегнатите от изтичането на радиация се е увеличил от първоначалните 3 до 160 души.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *