26/04/2024

КНСБ: Ужасяващ пазар на труда! 1,2 млрд. по-малко за заплати!

Пламен Димитров

Излатените пари за работни заплати са намалели с  милиард и двеста милиона лева спрямо 2009 година. Председателят на КНСБ Пламен Димитров припомни по този повод искането към министър-председателя на синдикатите да бъде създаден борд за устойчиво развитие.

Неплащането на работни заплати да се криминализира настояват КНСБ и КТ „Подкрепа“. Двата синдиката искат анекс на споразумението им с Главна инспекция по труда, в който да бъде записано, че ако работодателите не платят дължимите възнаграждения един месец, трябва задължително да дават справка за дължимите заплати и осигуровки.

В България никой не следи статистиката за начислени, но неизплатени заплати, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Според него в условия на криза работодателите не спазват условията за здравословни и безопасни условия на труд и в споразумението трябва да има по-категорични изисквания за това.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е ужасяваща картината на пазара на труда за цялата 2010 година. За една година са наети с 295 хиляди по-малко души, а първоначалните анализи на експертите са били, че ще бъдат 315 хиляди за двете години от началото на кризата.

btv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *