19/03/2024

Фалун Дафа: В Китай отнемат насилствено ограни за трансплантация

Българската Фалун Дафа Асоциация се присъединява към Фалун Дафа асоциации от други държави по света и апелира за спешно и независимо международно разследване на китайските трудови лагери и затвори.

Има твърдения, че там отнемат насилствено органи от живи практикуващи китайската система за подобряване на духа и тялото Фалун Гонг (позната още като Фалун Дафа), които умират в процеса на отнемане на органите им.

Както по цял свят, така и в България, апелът е отправен към всички институции, правителство и медии. Апелираме те да поискат от ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) да позволи да се направи независимо разследване в трудовите й лагери, затвори и свързаните с тях учреждения.

Медийни репортажи за неотдавнашното съдебно дело срещу убийството на Нийл Хейууд от съпругата на висшестоящия китайски партиец Бо Силай, Гу Кайлай, разкриха истинската причина за смъртта на Хейууд: участие в отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг и износа на мъртви тела с цел показването им в изложби. ККП организира зрелищно съдебно дело, но прикри истината.

Бившият началник на полицията в град Чончин, Уанг Лиджун се укри в американското консулство в град Чънду на провинция Съчуан с документи, съдържащи секретна информация. Три месеца по-късно, през юни 2011 г., правителството на САЩ ревизира формуляра DS-160 за неимигрантска виза, в който вече има въпрос към заявителя дали е „участвал в принудителна трансплантация на човешки органи.”

През март 2006 г. международната медия „The Epoch Times” съобщи за отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Тя разясни за практиката на кръвни тестове и изследвания, на които са били подложени практикуващите Фалун Гонг в затвори и трудови лагери в Китай. Отнемането на органи от практикуващите започва малко след началото на преследването практиката в Китай през 1999 г.

Двама канадски експерти – Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар за Азиатско-Тихоокеански регион и правозащитният адвокат Дейвид Матас, разследваха твърденията за отнемане на органи и публикуваха доклада „Кървава реколта” през юли 2006 г. Дейвид Килгор беше в България по покана на Българския Хелзинкски комитет, за да представи доклада лично. Според документа, през периода 2000 – 2005 г. са извършени 41 500 трансплантации в Китай, чийто най-вероятни донори са практикуващи Фалун Гонг.

Двама специални рапортьори на ООН през 2008 г. отправиха многократни искания към китайското правителство да даде изчерпателни обяснения за обвиненията в насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг и за внезапното увеличение на трансплантации на органи след 2000 г. в Китай. Комунистическият режим неколкократно отрича твърденията за отнемане на органи.

Доклад на ООН от 2006 г. (E/CN.4/2006/6/Add.6) на бившия специален рапортьор на ООН за изтезанията Манфред Новак стига до заключението, че „в китайските затвори редовно се извършват мъчения, а 66 % от предполагаемите случаи на изтезания в Китай са на привърженици на Фалун Гонг”.

В годишния доклад на международната неправителствена организация „Амнести Интернешънъл” за 2012 г. се казва: „китайските власти продължават да провеждат национална, системна и насилствена кампания срещу Фалун Гонг”.

Преследването на Фалун Гонг започва през юли 1999 г. ККП, и по-специално бившият лидер Цзян Цзъмин, вижда Фалун Гонг като заплаха за монопола на идеологическата си власт над Китай в края на 90-те години на миналия век. През 1999 г. ККП преброява 70–100 милиона практикуващи Фалун Гонг. Но движението не е политическо и следва принципите истинност, доброта, търпение, издигайки се отвъд расови, национални и културни граници; насилието не се приема.

Класифицирана информация на Бюрото за обществена сигурност в Китай разкрива, че до края на април 2001 г., по-малко от две години след забраната на практиката от ККП, е имало приблизително 830 000 ареста на последователи на Фалун Гонг само в Пекин.

Броят на трансплантации на органи, извършени в Китай, е огромен. Според „China Daily”, броят им достигнал 20 000 през 2005 г. Такъв голям брой операции предполага солидно снабдяване с органи. Откъде има такова огромно количество налични органи и кои са донорите?

„Амнести интернешънъл” съобщи, че според данни, публикувани от китайските власти, броят на екзекутираните затворници всяка година от 1995 до 1999 г. е средно около 1680 души. Между 2000 г. и 2005 г. екзекутираните са средно по 1616 затворници годишно. Броят на екзекутираните затворници не може да оправдае рязкото увеличаване на трансплантациите на органи в Китай.

Според официалните цифри на китайските власти, общият брой на трансплантациите на органи в Китай преди 1999 г. е общо е 30 000. Между 1994 г. и юни 1999 г. техният брой е бил около 18 500 и достига 90 000 през 2005 г. След като започва преследването на Фалун Гонг, между 2000 г. и 2005 г. са направени 60 000 трансплантации на органи. Това означава, че има над 40 000 трансплантации на органи с неизвестни донори.

Българска Фалун Дафа Асоциация

Read more: http://30dumi.eu/2012/08/apel-za-speshno-razsledvane-na-nasilstveno-otnemane-na-organi-ot-zhivi-praktikuvashti-falun-gong-v-kitaj/#ixzz24phSUprt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *