19/03/2024

Емисари агитират наши в Северна България: Пишете се румънци!

ВМРО – Българско национално движение ще настоява за среща с временно управляващия ДАНС Константин Казаков заради засечените в северна България листовки, с които се агитира българско и циганско население да се самоопределя като румънско в преброяването у нас.

ВМРО настоява също Министерският съвет да излезе с позиция по въпроса. Уместно е да се проведе и консултация с европейските ни партньори дали при тях съществува подобна практика.

Емисари и служители на румънското посолство обикалят цяла северна България от началото на февруари, за да агитират. В луксозни брошури се обяснява колко е важно човек да бъде румънец и как това ще му позволи да ходи на безплатни екскурзии и летни лагери в Румъния. Румънски емисари са забелязани в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия, община Добричка.

В пропагандната брошура се обяснява, че човек може да е български гражданин, но да е член на румънската нация. Върхът на „откритията” в брошурата е фактът, че влах е еднакво с румънец. Многобройните грешки в брошурата ясно показват, че тя не е отпечатвана в България.

ВМРО припомня, че в средата на януари ОМО „Илинден” призоваваше хората в благоевградския регион да се пишат македонци.  Отдавна известни са и действията на турските агенти сред българите мюсюлмани в Родопите и Северна България.

Очевидно докато замерянето с флашки се превръща почти в национален спорт у нас, съседни държави превръщат преброяването в Бълраия в поле за приложение на своя национална пропаганда. У нас безнаказано се ширят всякакви чужди пропаганди, които след влах и румънец, утре могат да обявят и румънец и римлянин за едно и също.

Точно в такъв момент ДАНС е оставена в половинчато временно положение без реално ръководство. ВМРО задава въпроса пука ли му на някого въобще за държавността у нас. Задаваме и въпроса как би реагирала Франция, ако немски емисари плъзнат из Елзас и агитират местното население да се самоопрделя като германско, а не френско.

Брошурите вижте тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *