23/04/2024

Писмото с куршум – глупав пиар или сериозна заплаха?

Като „доста глупав PR” оцени заплахата с пратеното до премиера Бойко Борисов писмо с патрон бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.
Но друг ексшеф на разузнаването – ген. Кирчо Киров е склонен да приеме по-насериозно вчерашното съобщение за заплахата, получена в Министерския съвет.

И двамата бяха поканени тази сутрин в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Това не е дело на Борисов. Някой му е направил мечешка услуга”, заяви Димо Гяуров. Той се съмнява, че ако някой наистина иска да посегне на живота на министър-председателя, ще го заплашва и ще рискува с тези си действия да бъде заловен.

Освен това, патрон трудно би могъл да стигне до кабинета на министър-председателя, защото в него има барут. А той лесно се открива от специалните устройства, с които се проверява кореспонденцията, каза още Гяуров.

„Всичко това е посегателство спрямо интелекта на публиката – някой се опитва тежко да ни заблуди, че има дестабилизация в държавата”, добави Гяуров.

А назначаването на охрана от НСО на Делян Пеевски екс-разузнавачът определи като опит депутатът от ДПС да бъде „направен важен”.

Обаче бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров вижда зад заплашителното писмо намерение да се предизвикат предсрочни избори.

„Налице е поредица от опити да се нагнетява напрежение в страната и те вероятно са свързани с определени икономически интереси”, коментира още генералът. Той призова службите да разберат дали заплахите, както към Борисов, така и към Пеевски,са просто опити за сплашване или реални предупреждения.

Ген. Киров допуска, че разгласяването на двата случая е тактически ход от страна на службите с цел сплашване на евентуалните извършители на готвени покушения.

Писмото с куршум до премиера Бойко Борисов не трябва да се подценява, коментира Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел „Убийства“ в националната полиция.

„Всяко подценяване води до неприятни и тежки последици – посочи експертът пред Би Ти Ви. – Когато се получава подобен сигнал, трябва да се отработва напълно и професионално.“

Подчертано скептичен към съобщението за заплахата е друг бивш шеф на спецслужба – депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов, който през 1997 – 2001 г. оглавяваше Национална служба „Сигурност”.

„Премиерът се изживява в ролята на властелина на обществените поръчки – „Аз ги спирам, аз ги пускам“ и затова ми пращат куршуми“ – каза Атанасов в интервю по програма „Хоризонт” на БНР. – Това е пародия на държавно управление.”

Той нарече мерките на Борисов за спиране на обществените поръчки имитация и се възмути, че министър-председателят ни взема за балами.

Тази власт ще се срути под собствената си тежест, прогнозира Атанасов, според когото битката на Борисов и компания е да държат властта, докато има европейски фондове, а после който дойде на власт – да се справя с натрупаните кредити.

Бившият контраразузнавач № 1 смята, че новините за заплахи прикриват неспособността на държавата да застане срещу неприкритата агресия на криминалната престъпност.

Като показно действие оцени заплашителното писмо бившият премиер Пламен Орешарски. „Ако аз бях получил писмо с куршум, никой освен специалните служби нямаше да разбере, това е пиар акция”, каза той в интервю за Би Ти Ви.

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *