19/04/2024

Мощен слънчев ураган връхлита Земята!

Слънчев ураган, предивикан от най-мощното изригване на Слънцето на 15 февруари за последните пет години, връхлита днес – на 18 февруари 2011 г. Земята. Към планетата ни са се насочили милиони тонове заредени частици.

На направени от НАСА изображения се вижда как мощни пламъци се издигат от повърхността в центъра на слънчевия диск, бомбардирайки с електромагнитно излъчване Земята.

Мощният магнитен ураган ще се отрази на комуникациите и електропреносните мрежи, предупредиха учени от руската Лаборатория за рентгенова астрономия на Слънцето към Института по физика „Лебедев“ (ФИАН). Геомагнитните смущения, предизвикани този път от изригвания на Слънцето с размери на планетата Юпитер, вече прекъснаха радиокомуникации в Южен Китай, предаде АФП.

Магнитните бури влияят и на биоритмите на хората и причиняват отрицателни промени в нервната система, като увеличават злополуките и нараняванията. Най-зависима от тях е сърдечната система, а най-уязвими са сърдечно болните и хора с високо или ниско кръвно налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *