26/04/2024

Нечувано: Осъдиха бившия президент Петър Стоянов!

Бившият президент на България Петър Стоянов

За първи път в България президент на републиката получи осъдителна присъда. Журналистът от телевизия СКАТ Георги Жеков спечели дело срещу държавния глава в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов за публично нанесен шамар.

Софийски градски съд уважи жалбата на репортера и призна Стоянов за виновен, като го наказа с глоба от 500 лв. Скандалната случка се разигра на 9 септември 2009 г. при заснемане на репортаж пред мемориалния паметник на жертвите на комунистическия режим в Бургас, където президентът присъстваше като гост на почетна церемония.

Жеков пресрещна Стоянов с въпроса „Къде се чувствате по-удобно – тук – сред жертвите на комунизма, или в комунистическите резиденции, където ядете и пиете с убийците на българския народ?“ Отначало президентът се опита да игнорира с мълчание атаката на журналиста, но той настойчиво продължаваше да го пита няма ли да освободи честването от присъствието си.

Това силно разгневи Стоянов и с думите „Махай се оттука бе, келеш с келеш!“ той му зашлеви плесница пред камерата на оператора.

„Делото е знаково и безпрецедентно. За първи път държавен глава на България е осъден. Присъдата е важна и за всички журналисти, защото им дава допълнителна защита. Ако Стоянов бе оправдан, всеки журналист можеше да бъде шамаросан в случай, че зададе неудобен въпрос“, написа след съдебното решение ръководството на телевизията.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *