28/03/2024

Сърбия оплака жертвите от бомбите на НАТО преди 14 години

Възпоменания, посветени на 14-годишнината от началото на бомбардировките на НАТО на територията на бивша Югославия се проведоха в различни градове на Сърбия. Цветя и венци в памет на жертвите на Северноатлантическия алианс полагаха роднините на загиналите, официални лица и обикновени граждани.

Премиерът Ивица Дачич посети хълма Стражевица в околностите на Белград, който бе подложен на масирани бомбардировки заради намиращата се тук военна база, при които пострадаха много граждански обекти.

„В този ден всички, независимо от политическите си пристрастия, е необходимо да си спомним онези, които дадоха живота си в защита на родината. Надявам се, че в бъдеще няма да е необходимо да гинем за Сърбия, а само да живеем и работим за нейното благо”, заяви Дачич.

Във всички храмове на Сръбската православна църква беше отслужена литургия в памет на жертвите. В град Прокупле в южна Сърбия, който стана първата цел на авиационните удари, цветя и венци бяха положени на мемориала на загиналите военнослужещи и полицаи, а също и на паметника на войника Бобан Неделкович – първата жертва на агресията. Неделкович загина вечерта на 24 март 1999 г., когато силите на НАТО атакуваха и унищожиха с три ракети „Томахоук” центъра за свръзка на местната военна база.

Бомбардировките на територията на Съюзна република Югославия от авиацията на НАТО продължиха от 24 март до 10 юни 1999 г. Точният брой на жертвите в тази операция е неизвестен. Според оценките на сръбските власти по време на бомбардировките са загинали около 2500 човека, сред които и 89 деца. Ранени са били 12 500 човека. Материалните щети от нападението според различни данни се оценява от 30 до 100 милиарда долара.

Военната операция на НАТО беше предприета без одобрението на Съвета по безопасност при ООН на основаната на твърденията на западните страни за това, че властите в бивша Югославия провеждат етническо прочистване в Косовската автономия.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Нека си припомним как хвърлящите бомби над западната ни съседка самолети нахлуваха и в България при сеещите смърт маневри и се случваше да достигат чак до Пловдив. Или за падналата ракета върху къща в Горна Баня.

Българското правителство тогава отвори територията ни, за да е по-удобно за бомбардировките на НАТО. Със сигурност 90 на сто, а може и повече от българите тогава, бяха против всичко това, възмущаваха се от тази несправедливост. Но в България никой не се интересува от мнението на народа. Поне доскоро беше така. Срамното тогава беше, че роптаехме, но не скочихме в подкрепа на Сърбия така, както сега го направихме срещу сметките за ток. Дано най-сетне сме станали войници, бранещи справедливостта.

Но най-голямото престъпление на НАТО – терорист № 1 в момента в света, на който алианс ние сме „горди” членове, е че хвърляше не какви да е бомби, а такива с ниско обогатен уран. За да може и когато спрат бомбардировките все повече хора да страдат и умират. Сещате се защо, нали? На силните на деня не им трябват „третокачествени хора (по техните критерии), на всичкото отгоре – независими, да им се пречкат в печеленето на пари.

Само че тази кръв и особено на убитите деца, рано или късно ще си я заплатят с лихвите – такива са законите на Кармата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *