19/04/2024

Продават за $57 хил. писмо, предсказало трагедията на „Титаник“

На търг във Великобритания продават писмо на моряк  от трагичния кораб „Титаник”. Три дни преди корабокрушението 29-годишният помощник-капитан Артур Пейнтин направо от кораба изпратил до своето семейство в Оксфорд писмо, в което им разказвал за лоши поличби.

Морякът пишел на близките си, че корабът е обречен на неминуема гибел. В писмото младият мъж изказва предположение за това, че „Титаник” го очаква същата печална участ, както и кораба Olympic, който се сблъскал с друг кораб през 1911 г. И двата плавателни съда били собственост на компанията Cunard Line.

Пейнтин споделил с родителите си наблюденията си за това, че пускането на вода на „Титаник” било съпроводено с лоши знаци. „Ще кажа с увереност, че „Титаник” е още по-красив от „Олимпик”, но ни най-малко не е по-безопасен”, пише на роднините си Пейнтин.

Очевидци на трагедията твърдят, че за последен път са видели Артур на мостика до капитана на злощастнвия кораб – Едуард Джон Смит. По думите на Андрю Олдридж, работещ в аукционната къща Henry Aldridge and Son of Devizes, Артур Пейнтин е работил заедно с капитана на кораба „Олимпик”, след което му било предложено да постъпи на „Титаник”.

Писмото реликва било съхранявано от роднините на загиналия в продължение на 100 години и чак сега предадено на аукционата къща. Писмото е с дата 10 април 1912 г. и ще бъде продадено на търг с начална цена 57 хиляди долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *