27/04/2024

Внимание! Млякото и някои лекарства направо се мразят!

Повечето от нас смятат таблетките срещу главоболие за възможно най-безобидното лекарство. И го гълтат за щяло и нещяло. Но тези илачи удрят черния дроб по същия начин, както и алкохолът, а комбинирани те се укрепват взаимно.

Поради тази причина е вредно да се взима  парацетамол, ако преди това сте погщълналиповечко чашки, съветва фармацевтката Улрике Зелерберг, цитирана от БТА. А за да повлияе максимално ефективно таблетката срещу галвоболие, тя препоръчва следното:

Пийте повече вода

Много важно е след приемането на таблетките, да се пие повече течност, поне една пълна чаша. А този, който иска непременно да заложи на сигурното, е най-добре да глътне хапчетата с чешмяна вода, макар че и плодовият сок или минералната вода в този случай не биха навредили.

Възниква резонният въпрос: хората, които са принудени редовно да пият медикаменти, могат ли изобщо да си позволят да пият алкохол? Зависи естествено от това за какви лекарства става дума и как се отразяват те в комбинация с алкохола, е правилният отговор.

Фармацевтката предупреждава, че алкохолът може да бъде особено опасен в комбинация с успокоителни и сънотворни. При това положение може да се стигне до сериозни отклонения например при сънотворните – ако те се приемат едновременно с алкохол, тяхното влияние се увеличава, и то – неуправляемо.

Както винаги при подобни случаи е най-добре да се попита лекаря или фармацевта колко алкохол ще е безвреден в комбинация със съответния медикамент. И изобщо основният извод е, че медикаментите не бива да се приемат заедно с алкохол, но

Как стоят нещата с безалкохолните напитки?

Ако определени медикаменти за сърце се приемат заедно със сок от грейпфрут, например, ще се стигне до усилване на влиянието на лекарството. Зелерберг предупреждава, че и млякото не е толкова безобидно, колкото се смята.

Млякото не се ПОНАСЯ с относително много медикаменти, като например с хормоните на щитовидната жлеза или пък с някои антибиотици, като това се отнася дори и за минималното количество мляко, което се добавя към кафето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *