28/03/2024

Какво подсказва, че сме „ударили тавана“ от претоварване

Има хора, които успешно съчетават работата, родителските задължения и активен социален живот. Поради това мнозина се измъчват с въпроса: защо не мога да правя същото?

Как можете да разберем дали достатъчно сме се натоварили?

„Златната среда“ за всеки е индивидуална – казва журналистката от The Wall Street Journal  Sue Shellenbarger.  За съжаление, повечето хора не осъзнават, че са достигнали предела на своите възможности и трябва да се откажат от нови дейности“.

Способността на конкретен човек към изпълняването на много задачи и понасянето на високи натоварвания се определя от генетиката и от рано придобития опит, обяснява професорът по медицина Amit Court. Според него, преодоляването на трудности в ранна възраст помага за култивирането на издръжливост. Въпреки това, трудностите не трябва да са прекалени.

Характерът също има значение. Алтруизмът помага на хората да намерят смисъл в  работа и им позволява да понасят по-голямо натоварване без това да им вреди. Невротичните хора, които са склонни към тревожност и гняв, напротив, изпитват силен стрес по време на изпълнение на няколко роли, се казва в статията.

Първото нещо, което забелязвате при претоварване е, как сякаш всичко ви се изплъзва: забравяте да вземете детето от училище, пропускате обаждане от клиент. Други симптоми са  безсъние, високо кръвно налягане , чести болки, раздразнителност и тревожност. Личният живот и общуването с приятели се влошават.

Прекомерното натоварване засяга познавателните способности, нарушава краткотрайната памет и намалява концентрацията. Както се вижда от изследване, публикувано в International Journal of Stress Management,  в това състояние е трудно да се откъснете от работата и да се отпуснете, започва хронична умора започва и забавяне на реакциите.

Колко и парадоксално да е,  някои успяват да поддържат перфектен баланс между обема на работа и почивката , като добавят към списъка и нещо приятно. Това дава сили и помага да изберем от какви действия трябва да се откажем, обобщава Shellenbarger.

Източник : The Wall Street Journal

http://30dumi.eu/archives/77500

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *