26/04/2024

Пешеходството – балсам за мозъка на стари години

Пешеходството се препоръчва от повечето медицински специалисти като един от лесните, но ефективни начини за поддържане на добро здраве. Учени обаче недвусмислено доказаха, че всекидневното използване на краката е много полезно за…мозъка.

Извървяването по 1,6 километра на ден предотвратява проблеми с паметта и Алцхаймер при възрастните хора, показва проведеното изследване. Разходките са в състояние да предпазят мозъка в по-късна възраст и да намалят наполовина
опасността от проблеми с паметта, показва проучването.

Известно е, че размерите на мозъка намаляват с напредването на възрастта, но изследователи от университета в Питсбърг установили, че ходенето поне 9 км на седмица предпазва сивото вещество.

Проучването е публикувано в медицинския вестник „Neurology“. Наблюдавани са 299 души, които не били болни от деменция, като записвали разстоянието, което извървяват всяка седмица. Девет години по-късно мозъкът на участниците в експеримента бил сканиран, за да се установят размерите му, а четири години след това участниците били изследвани за когнитивни нарушения.

Онези, които ходели поне девет километра на седмица, имали по-голямо сиво вещество след девет години от останалите, които изминавали по-къси разстояния. Четири години по-късно 116 или 40% от участниците страдали от някаква форма на деменция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *