26/04/2024

„Хизбулла“ подготвяла атентат в София

Израелските служби за сигурност предупредиха за подготвящи се атентати срещу израелци на летищата в Европа, преди всичко в София. Терористичните атаки се подготвяли от „Хизбулла” в навечерието на четвъртата годишнина от ликвидирането на лидера на въоръженото крило на групировката Имад Мугния.

Разузнавателната информация е била предадена на израелските служби за сигурност и на българските им колеги, твърди израелското издание „izrus”.

Според официални източници управлението за сигурност към министерството на транспорта на Израел се е обърнало към своите европейски колеги с молба да засилят мерките за сигурност на самолетите, в които има израелски граждани. България се е оказала в центъра на подготовката на възможен атентат заради големия брой израелци, които пристигат в зимните ни курорти.

Българските спецслужби категорично заявиха, че нямат подобна информацияуточни бтв.

От Министерството на транспорта обаче съобщиха, че са набелязани допълнителни мерки за сигурност на летище София.

Още сутринта е проведена работна оперативка с представители на израелската авиокомпания „El Al”, дирекция „Сигурност” на летището и „Гранична полиция”. Работната група е сформирана веднага след подаване на сигнала от израелска страна.

Обсъдена е наличната информация, направена е оценка на риска и са набелязани допълнителни мерки за сигурност. Самолетът на израелската авиокомпания е излетял навреме от летището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *