18/04/2024

Кървав сблъсък между атакисти и мюсюлмани пред софийска джамия

Снимка на БГНЕС

Митинг на „Атака“ пред джамията Баня Башъ в центъра на София доведе до сблъсъци, ранена е депутатка и десетки мюсюлмани. Стигна се до арести и искане за оставка на вътрешния министър.

Един от представителите на партията на Волен Сидеров се опита да насочи колоната на митингуващите националисти към молещите се мюсюлмани, но бе  пресрещнат от тях, което предизвика реакция и сбиване, предаде БНР. Сблъсъкът бе провокиран от раздразнен минувач от застланите пред джамията килимчета за редовната петъчна молитва на мюсюлманите. Той се опита да прибере една от постелките, след което последва реакция на участниците в митинга.

Активистите на „Атака“ започнаха да крещят „Турски мекерета“, „Турците вън“, „България“. Полетяха шишета, камъни и различни предмети към джамията. Подпалени бяха и килимчета на молещи се. Започна бой.

Полицията задържа двама привърженици на „Атака“, предадоха БТА и „Фокус“.
Пред журналистите дойде депутатката от „Атака“ Деница Гаджева с разкървавена брадичка и заяви, че раната е от хвърлен по нея камък от мюсюлманин.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който бе на митинга, определи като срам и позор поведението на полицаите и ги упрекна, че са удряли протестиращите.
Провокацията на мюсюлманите предизвика сбиването тук, а полицията не се намеси, ядоса се Сидеров. Той се ядоса, че полицията не е арестувала молещ се в храма, който хвърлил камък срещу Гаджева и нарече действията на униформените „еничерски“.

Лидерът на „Атака“ поиска оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Раздразнен, Сидеров призова мюсюлманите да хвърлят камъни по него, те пък му отговориха с ръкопляскания.

Срам и позор за българската полиция, която арестува български патриоти, заяви по-късно той пред парламента, минути след инцидента в центъра.

Въпреки ексцесиите, молитвата продължи.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *