26/04/2024

Стивън Хокинг: Или се преселваме в космоса, или изчезваме завинаги

Стивън Хокинг

Човечеството трябва скоростно да се стяга да напусне планетата Земя и да се пресели трайно в космоса. Това го пише в книгите на не един писател фантаст.  Но когато астрофизик от световна класа като Стивън Хокинг го каже, работата става наистина дебела. Направо апокалиптична…

Иначе, твърди Хокинг, човечеството  може напълно да изчезне, предаде агенция Интерфакс, като цитира британски медии.
По думите му преселението в космоса трябва да бъде извършено през следващите 100 години, тъй като нашата планета рискува в скоро време да се сблъска с нови войни, пренаселване и недостиг на природни ресурси.

„Ще бъде трудно да бъде избегната катастрофата в близките 100 години, вече изобщо не говорим за хиляди или милиони години”, заяви Хокинг, цитиран от руската агенция, на която се позова „Фокус“.  По неговите думи, преселването на хората в космоса е единственият шанс на човечеството за оцеляване в дългосрочна перспектива.

Малко  по-рано през тази година Снивън Хокинг заяви, че е добре земните хора да избягват контакт с извънземните, които, според него, може да съществуват. По мнението на известния учен, когото сравняват с Айнщайн, последиците  от една такава среща могат да бъдат опустошителни за човека. Той даже сравни идването и трайното пребиваване на извънземни на планетата с откриването на Америка от Христофор Колумб –  то  „не свърши нинак добре за туземциге“,  коментира всепризнаният учен..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *