24/04/2024

„Маршът на мръсниците“ взриви Канада, протести заливат света

Снимка Асошиетед прес / Дневник

Непремерено изказване на полицай от Торонто пред студенти предизвика началото на разпростиращо се протестно движение в Северна Америка срещу предразсъдъците, че жените, жертви на сексуални посегателства, сами са си виновни.

За т.нар. „Марш на мръсниците“ (SlutWalk – slut означава в английския няколко обидни определения за жена, включително мръсница и проститутка) в събота само в Бостън са се записали над 2300 души, а демонстрации се готвят още в 21 щата.

На тях участниците се готвят да издигнат лозунги като „Да означава да, а не означава не“ и „Патриархатът трябва да си отиде“. Последователи се появяват в Аржентина, Австралия, Холандия, Нова Зеландия, Швеция и Великобритания.

Всичко започва преди 3 месеца на 24 януари от лекция по лична сигурност пред едва десетина студенти, на която инспектор Майкъл Сангинети казва: „Предупредиха ме ,че не би трябвало да ви казвам това, но все пак жените трябва да не се обличат като проститутки, ако не искат да бъдат нападани“.

Днес протестът срещу подобни изказвания събира хиляди, които искат да се сложи край на това в обществото да се смята, че жертвата на престъпление е виновна за случилото се.

Сангинети казва сега, че се срамува от коментара си и че това не бива да се повтаря.

Но благодарение на интернет протестът вече е набрал скорост и когато няколко души опитват да съберат през април стотина привърженици в Торонто, на протеста се явяват 3000. Издигнати са плакати като „И проститутките плащат данъци“ и „Ние сме проститутки, тук сме, свиквайте“. Участваха мъже и жени, някои от които се появиха в провокативно облекло с мрежести чорапи, високи токчета и много къси поли.

Посланието на всички обаче бе едно – при изнасилването виновен е изнасилвачът, а не обратното, както и че сексуално посегателство не се предизвиква от това какво си облякъл, разказва лондонският в.“Гардиън“.

Движението SlutWalk е особено популярно в университетските кампуси, където според американския Център за контрол и превенция на заболяванията всяко четвърто момиче е била обект на опит или жертва на изнасилване.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *