16/05/2022

„Хъбъл“ засне загиващ аналог на Слънцето

Астрономите, работещи с телескопа „Хъбъл”, фотографираха водородната звезда Кампбел в съзвездието Лебед (HD 184738), която е на финалната права на своята еволюция.

Изображението позволява да си представим как ще изглежда нашето Слънце след около 5 милиарда години, когато в процеса на разширяването си, ще унищожи околните планети. Фотографията и нейното описание са качени на сайта на НАСА.

Според съвременните астрономически представи с изчерпването на запасите от термоядрено гориво Слънцето силно ще се разшири и ще погълне близките планети, в това число и Земята. Това според астрономите ще се случи след около 5 милиарда години.  Голяма част от веществото на звездата ще бъде изхвърлена в околното пространство, а оставащото ядро ще се превърне в бяло джудже.

Именно такава картина може да се наблюдава на изображението на HD 184738 – потоците вещество се виждат на фотографиите като червено-оранжеви облаци. Водородната звезда Кампбел се отнася към редките звезди WC, в списъка на които влизат старите звезди със слънчева маса. Наред с по-масивните светила WN те се наричат звезди на Волф-Райе. Представителите им си приличат в това, че те са заобиколени от облаци изхвърлено вещество и имат висока светимост. Те се различават по спектъра на преобладаващите елементи – звездите WC имат много въглерод и кислород, но малко азот.

Звездите от този клас са открити през 1867 г. от астрономите Карл Волф и Жорж Райе. В Млечния път към настоящия момент са открити 230 такива звезди. Тяхната средна светимост превишава около 4000 пъти тази на нашето слънце.

(Visited 239 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *