30/04/2024

Битката за Панаира между Гергов и държавата отива във Върховния касационен съд

Правителството ще обжалва пред Върховния касационен съд решението на Апелативния съд в Пловдив, което на практика връща контрола на бизнесмена Георги Гергов в Пловдивския панаир. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков, цитирани от агенция „Фокус“.

Според информация на агенцията Бойко Борисов е съобщил в Пловдив, че решението ще бъде обжалвано, като е отказал повече коментари по темата. Същото е сторил и Симеон Дянков, който е обяснил пред журналистите, че „има и върховен съд, до който държавата ще отнесе претенциите си за собствеността на панаира“. Все още по казуса няма официална реакция от икономическото министерство, което води делото. Вчера от ведомството съобщиха единствено, че се запознават с мотивите на магистратите.

Апелативният съд в Пловдив отмени решение отпреди няколко месеца на Окръжния съд в града, според което двете увеличения на капитала на Пловдивския панаир през 2006 и 2007 г. са били незаконни. Именно чрез тях дружеството „Пълдин туринвест“ стана съсобственик в изложбения център, чрез което и бизнесменът Георги Гергов придоби акции.

След идването си на власт обаче правителството на ГЕРБ реши да атакува двете увеличения на капитала в съда с мотив, че решението на министъра на икономиката през 2006 г. Румен Овчаров е било нищожно.

Основната теза, на която стъпи държавата, е, че през 2002 г. са били подписани споразумения с трима собственици на земеделски земи, одържавени заради строителството на изложбения център, както и че други двама души са спечели дела за собственост на парцели в него във Върховния административен съд. Така държавата е трябвало да ги обезщети, предоставяйки им акции в панаира.

Затова и държавата пледира, че решението на Румен Овчаров от 2006 г. за увеличение на капитала и влизане на „Пълдинтур инвест“ в панаира е било незаконно, тъй като то е взето еднолично от министъра, а не на общо събрание с другите акционери. Окръжният съд приема тези мотиви и отсъжда, че увеличението на капитала през 2006 г. е било незаконно, което води след себе си и нищожност на второто увеличение през следващата година.

Апелативният съд в Пловдив обаче впоследствие отменя решението на по-долната инстанция и обявява решенията на Румен Овчаров за законни. Апелативният съд не приема петимата реститути за съсобственици в панаира към 2006 г. и приема за доказателство факта, че те не са били вписани като акционери в Централния депозитар, а по това време акциите на компанията са били безналични, т.е. вписването е било задължително. От приложените доказателства става ясно, че петимата са вписани по-късно – през януари и февруари на следващата година.

„Очевидно, че преди съответното прехвърляне на акционерно участие няма как бившите собственици на земеделска земя да се легитимират като нови акционери и да участват в работата на общото събрание“, записват в мотивите си магистратите.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *