30/04/2024

Потресаващо: Живеем във виртуален, не в реален свят

ВЕРОЯТНОСТТА ДА ЖИВЕЕМ В КОМПЮТЪР Е 20% СПОРЕД УЧЕН ОТ ОКСФОРД

Една вече ставаща все по- популярна хипотеза твърди, че ние не живеем в реален свят, а в компютърна симулация. Какви са шансовете това да е така? Професор Ник Бостром на Оксфордския университет се опита да отговори на този въпрос и стигна до потресаващо заключение: има 20% вероятност ние наистина да не живеем в реално съществуващ свят, а в моделирана вселена.

Широко признато е, че умствената дейност е в резултат на мозъчната активност. Невробиолозите отдавна са потвърдили това и никой не поставя тази аксиома под въпрос. Изглежда, че точното копие на процесите, които протичат в нашите неврони, ще възпроизведат същия ум и съзнание като при жив човек. Човечеството дори е постигнало известен напредък в тази област: ние можем да създадем изкуствена ретина, синапси, алгоритми, които да копират работата на отделните функции на мозъка. Това предполага, че потенциално умът и съзнанието могат да се „управляват от твърдия диск „, т.е. да пренасят човека във виртуален свят. Разбира се, на сегашното ниво на технологиите, ние не сме в състояние да направим това, но теоретично това е напълно реализируемо в бъдеще. Освен това тогава ние ще можем да симулираме цели виртуални светове.

След като компютърните технологии станат достатъчно развити вместо копиране на съществуващото човешко съзнание на твърдия диск може да се записва нова уникална програма – на ново живо същество. В неговите виртуални очи, уши и др. могат да се подават електронни сигнали, както например мозъкът ни прави сега и които сигнали получава всяко живо същество. Това ще бъде „матрица“ – виртуална моделирана вселена с произволни закони на физиката. Какво следва от това предположение?

Ник Бостром вярва, че след създаването на първия виртуален свят, човечеството неизбежно ще създаде нови такива: стотици, може би хиляди, дори стотици хиляди. Симулираните светове, ако те са разумни, също ще започват да създават свои собствени виртуални светове. Така единствен реален свят с една виртуална вселена е малко вероятно да съществува. Най-вероятно или „матрицата“ въобще не съществува, или техният брой е хиляди, милиони, милиарди.

Но кой от тези варианти съществува реално? Налице ли е „матрица“ или не? Отговор на този нанистина фундаментален въпрос ще бъде възможен само когато човешката раса започне да създава и да увеличава броя на симулираните светове. Тогава въпросът „дали има“ матрица“ ще бъде с очевиден отговор. Точно тук се появява новият и най-важният въпрос: Самото човечество в момента в реален или във виртуален свят живее?

Ник на Бостром е пресметнал шансовете. Тъй като физическата вселена може да бъде само една, а виртуалните – милиарди, то вероятността ние да живеем именно в „матрица“ е много висока. Досега ние приемахме, че нашата Вселена е реална  само защото не сме се сблъсквали с виртуална вселена. Но веднага след като придобием тази технология ситуацията ще се е променила: като създадем симулиран свят това ще ни даде една много добра причина да вярваме, че живеем в симулирана вселена.

Ник Бостром е пресметнал и вероятността от създаване в обозримо бъдеще на виртуална реалност. Има редица причини, поради  които можем да не създадем такъв свят: технологични бариери, етичини въпроси, липса на търсене и др. Поради тези фактори, според изчисленията на учения, вероятността ние някой ден да създадем един виртуален свят, е равна на 20%. Тази цифра е равна и на шанса в момента самите ние да живеем в „матрица“. Ако пречките за развитието на виртуалния свят се окажат по-сложни, отколкото изглежда на пръв поглед, вероятността пада на 5-10%.

Но дори и това е много повече, отколкото сте очаквали, когато задавате въпроса: А ние дали не живеем в „матрица“, пита ученият.

One thought on “Потресаващо: Живеем във виртуален, не в реален свят

  1. МНОГО СЪМ СЪГЛАСЕН СЪС ТОВА МНЕНИЕ – ЕДИН ГЛАВЕН ЮЗЪР*ПРОГРАМИСТ* – НА ТАЗИ МАТРИЦА , НО ТАЗИ *“матрица”* НЕ Е СЪС * произволни закони* И Е ВИРТУАЛНО § РЕАЛНО МОДЕЛИРАНА ВСЕЛЕНА ЗА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ СЪС ОПРЕДЕЛЕНА СТЪПКА И ЗАКОНАМЕРНОСТИ КОЙТО ЛИЧНО НЕОДОБРЯВАМ , НО ЗЛОТО СИ НАЛАГА СВОЕТО ВЪРХУ МЕНЕ ОТ 1991 ГОДИНА , А АЗ ГО СТОИЧЕСКИ ТЪРПЯХ И СЕ СЪГЛАСЯВАХ СЪС НЕГО ПО БАБЕШКИЯ ПРИНЦИП -/*ВСЯКО ЗЛО ,ЗА ДОБРО*/- , НО ЗЛОТО САМО ПАДНА ВЪВ СОБСТВЕНИЯ СИ КАПАН НА АЛЧНОСТ И БЕЗРАСЪДСТВО – ДЪ А МУ Е ЧЕСТИТО ПРЕВЪЗХОДСТВОТО И ДА НЕ ЗАБРАВЯ , ЧЕ ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА КАТО ГЛУПАК ПРЕД ХИТРЕЦИТЕ , НО ВЪВ СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ИГРАЕ ТАКАВА РОЛЯ . А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА – НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДУМИТЕ НА КУМИРА ВЪВ ТАЗИ ОБЛАСТ АЛБЪРТ АЙНЩАИН – И НЕГОВАТА ТЕОРИЯ НА ОТНОСИТЕЛНОСТТА – ВСЕ ОЩЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ВЯРВА НА ДАРВИН И НЕ Е ДОРАСЛО ДА РАЗБЕРЕ ПЪЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА ТАЗИ ТЕОРИЯ – КАМО ЛИ ДА ИЗПЪЛНИ ЧАСТ ОТ НЕЯ – СПОРЕД МЕН ФИЗИЧЕСКИ ВСЕ ОЩЕ СА НЕДОРАСЛИ ЗА ТАКАВА ОТГОВОРНА ВИСША ФИЗИКА НА ВСЕЛЕНСКО НИВО .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *