30/04/2024

Земетресение във Вранча разлюшка и България

 

Ужасът от 1977 г.

Земетресение с магнитуд около 4,8 по скалата на Рихтер е било регистрирано днес в 5,40 ч. в района на румънския град Вранча.
От Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН съобщиха, че  епицентърът на труса е бил на около 380 км североизточно от София, предаде БТА.Според АФП обаче земетресението е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер на дълбочина от 150 км.

Трусът е бил усетен слабо на територията на България в областите Русе, Силистра и Разград. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. „Това земетресение е от обичайния тип за зоната на Вранча“, заяви за АФП говорител на Националния институт за изследвания и разработки в областта на физиката на Земята Мирча Радулян, съобщи Дарик радио.

Районът на Вранча в Източна Румъния е зона с висока сеизмичност. На 4 март 1977 г. Румъния е разтърсена от най-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, с магнитуд около 7.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът е именно в района на Вранча. Трусът довежда до разрушаването на над 8500 сгради и убива повече от 1600 души в Румъния и в България. Според предишни публикации най-опасно за България е именно сеизмичното огнище във Вранча, тъй като двете дръжави са разоположени върху една и съща плоча.

Земетресението у нас тогава е усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загиват над 100 души. Съборени са жилищни блокове, общежитие на „Свилоза“, административната сграда на „Рудметал“.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *