19/01/2022

Земетресение във Вранча разлюшка и България

 

Ужасът от 1977 г.

Земетресение с магнитуд около 4,8 по скалата на Рихтер е било регистрирано днес в 5,40 ч. в района на румънския град Вранча.
От Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН съобщиха, че  епицентърът на труса е бил на около 380 км североизточно от София, предаде БТА.Според АФП обаче земетресението е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер на дълбочина от 150 км.

Трусът е бил усетен слабо на територията на България в областите Русе, Силистра и Разград. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. „Това земетресение е от обичайния тип за зоната на Вранча“, заяви за АФП говорител на Националния институт за изследвания и разработки в областта на физиката на Земята Мирча Радулян, съобщи Дарик радио.

Районът на Вранча в Източна Румъния е зона с висока сеизмичност. На 4 март 1977 г. Румъния е разтърсена от най-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, с магнитуд около 7.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът е именно в района на Вранча. Трусът довежда до разрушаването на над 8500 сгради и убива повече от 1600 души в Румъния и в България. Според предишни публикации най-опасно за България е именно сеизмичното огнище във Вранча, тъй като двете дръжави са разоположени върху една и съща плоча.

Земетресението у нас тогава е усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загиват над 100 души. Съборени са жилищни блокове, общежитие на „Свилоза“, административната сграда на „Рудметал“.

dir.bg

(Visited 84 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *