19/04/2024

Президентът на Бразилия Дилма Русеф кацна в родината на баща си

Президентът на Бразилия Дилма Русеф стъпи на българска земя в родината на своя баща – Петър Русев, късно вечерта във вторник. Официалната й двудневна визита започва на 5 октомври и е съпроводена с голям бизнес форум.
Самолетът на Русеф кацна на летище „София“ в 22.45 ч. Тя беше посрещната от главния секретар на президента Красимир Стоянов, от началника на кабинета му Никола Колев, от заместник-външния министър Димитър Цанчев, предаде БТА.

Това е първо посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година.

Бразилският президент се размина на летище „София“ с премиера Бойко Борисов за около час. Премиерът се завърна от посещение в Прага минути след 22 часа, отбеляза  „Фокус“.

63-годишната Русеф, която е първата жена президент в историята на Бразилия, пристигна от Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС – Бразилия. Там Дилма Русеф призова Европа да вземе пример от Южна Америка за справянето с кризата.

Визитата на Русеф у нас има и личен и сантиментален характер – баща й Петър Русев е роден в Габрово, през 1929 г. емигрира във Франция, а после в Аржентина, преди да се установи в Бразилия и да смени името си на Педро Русеф. Той умира, когато Дилма е на 15 години. Така връзката й с България е прекъсната.

Церемонията по официалното посрещане на Дилма Русеф от българския президент е в сряда сутринта пред храм-паметника „Александър Невски“ в София. След това двамата държавни глави ще проведат среща на четири очи на „Дондуков“ 2.
Бразилският президент с български корени ще бъде отличена с орден „Стара планина“ с лента от Георги Първанов.  След това тя ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Ще бъдат подписани двустранни документи – междуправителствено споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии и комуникациите.

Президентът Русеф ще вземе участие и в българо-бразилски бизнес форум.
Според информация от Външно министерство на този етап е известно, че има интерес към инвестиции в областта на авиоинженерството, като е възможно сътрудничество с бразилската фирма „Ембраер“, която произвежда самолети, предаде Дарик.

Заради държавното посещение в централните части на София е въведена временна организация на движението. 240 полицаи от столичната полиция са ангажирани с охраната на бразилския президент, съобщи „Монитор“.

Срещи в родния град на баща й – Габрово
На 6 октомври Дилма Русеф заминава с Георги Първанов за Велико Търново, за да разгледа крепостта „Царевец“, а след това отива в Габрово, където са предвидени срещи с нейни роднини –  брадотвчеди, които никога не е виждала.
В родния град на баща й Дилма Русеф ще бъде посрещната в двора на Априловската гимназия.

Бразилският журналист Жамил Шаде, който отразява посещението на Дилма у нас, очаква емоционална, но и доста официална визита, предаде бТВ.
„Тя не би направила държавно посещение като това от емоционален мотив. Очевидно е, че има всички тези елементи с корените, близките, но тя води със себе си и голяма делегация от бизнесмени, големи бразилски фирми, които да обсъдят възможностите за търговия в България“, обясни Жамил Шаде.

Визитата на Дилма Русеф в България се радва на особен интерес. Над 100 журналисти са акредитирани за пристигането на бразилския президент. От протокола заявиха, че не знаят да е имало някъде такъв интерес към друг държавен глава на Бразилия.

След България Дилма Русеф ще посети Турция.

Дилма Русеф встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия на 1 януари 2011 г. На церемонията присъства премиерът Бойко Борисов. Той я дари с преведеното й родословно дърво, реплика на глава на елен от Панагюрското съкровище и снимка на лелята, дала второто име на Дилма – Вана. Русеф пък върна жеста с полускъпоценен камък – символ на силата, добротата, дружбата и успеха.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *