27/04/2024

Спори се кой е нарисувал гигантския геоглиф на мъж в Австралия

Огромни геоглифи – рисунки от типа на тези върху прочутото плато Наска в Андите, са открити по цялата ни планета, благодарение на снимките от въздуха и Космоса. Горящата в момента Австралия не е изключение.

Гигантски геоглиф на мъж, дълъг 3,5 километра се намира на австралийско плато. Наречен е Човекът Мъри (Marree Man) по аналогия на близкото селище с такова име.

През 2013 г. ерозията вече бе отмила значително линиите, които едва се забелязвали. Но през август на 2016 г. местни предприемачи, притеснени от очертаващите се загуби от туризъм, решили да го реставрират. Като използвали точни GPS координати за пет дни те пренарисували Човека Мъри.

За да се съхрани реставрираният обект по-дълго те издълбали бразди, за да се стича по-бързо водата и за да се стимулира развитието на растителност. Надяват се с времето растителността да придаде на рисунката зелен цвят.

Спори се кой е създателят на този геоглиф. Има версия, че той по някакъв начин е свързан с шотландския пътешественик Джон Стюарт, затова геоглифът има и второ име – Гигантът на Стюарт. До геоглифа след неговото откриване била намерена мемориална плочка с американски флаг, олимпийските кръгове и цитат от книгата на Хедли Финлайсън „Червеният център“, написана през 1946 г.

На изображението е спътникова снимка, направена на 22 юни 2019 г.

Око на планетата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *